ΔΙΕΘΝΗ

Χρυσή αμοιβή για τα διαμάντια

χρυσή-αμοιβή-για-τα-διαμάντια-718052

Η πιο μεγάλη ληστεία στα γαλλικά χρονικά δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από μια αναλόγως… αστρονομική αμοιβή για όποιον δώσει στις Αρχές πληροφορίες σχετικά με όλα εκείνα τα εξόχως κινηματογραφικά που έλαβαν χώρα στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Carlton των Κανών στις 28 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μόλις δέκα ημέρες, ένας άνδρας εισήλθε οπλισμένος στο ξενοδοχείο Carlton Inter-continental μέσα από ένα παράθυρο της ταράτσας που βλέπει στην παραλία, για να προχωρήσει εν συνεχεία στον χώρο όπου γινόταν έκθεση «εξαιρετικών διαμαντιών» και να φύγει λίγο αργότερα με λεία δεκάδες κοσμήματα συνολικής αξίας 103 εκατ. ευρώ. Η ασφαλιστική εταιρεία Lloyd’s του Λονδίνου ανακοίνωσε χθες πως προσφέρει… 1 εκατ. ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση των κλοπιμαίων.

Για την ιστορία, να σημειωθεί πως τα κλεμμένα ανήκαν στον 57χρονο Λεβ Λεβίεφ, έναν γεννημένο στη Ρωσία Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο ο οποίος διατηρεί μεταξύ άλλων και ορυχεία διαμαντιών στην Ανγκόλα.

Η προσφορά αμοιβής με αντάλλαγμα πληροφορίες για κάποιο έγκλημα είναι σπάνιο φαινόμενο στη Γαλλία, αλλά επιτρέπεται με την προϋπόθεση πως ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση θα έχει δώσει προηγουμένως την έγκρισή του. Το γαλλικό δίκαιο μάλιστα εγγυάται και τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του πληροφοριοδότη.

Από την πλευρά της, προσφέροντας ως δέλεαρ μια τόσο μεγάλη αμοιβή, η λονδρέζικη Lloyd’s τρέφει ελπίδες πως τα κλοπιμαία θα βρεθούν. Αλλωστε, η εν λόγω τακτική έχει αποδώσει καρπούς στο πρόσφατο παρελθόν. Ηταν Δεκέμβριος του 2008 όταν τέσσερις άνδρες της συμμορίας των επονομαζόμενων «Ροζ Πανθήρων» εισέβαλαν (οι δύο εξ αυτών μάλιστα ντυμένοι γυναίκες) στο κατάστημα Harry Winston στο Παρίσι και απέσπασαν κοσμήματα αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει προηγούμενο
Στον απόηχο της εν λόγω επίθεσης, η Lloyd’s είχε σπεύσει και τότε να προσφέρει αμοιβή ύψους 1 εκατ. δολ. σε όποιον έδινε πληροφορίες σχετικά. Και πράγματι, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, είχαν παρουσιαστεί αρκετοί πληροφοριοδότες πρόθυμοι να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα τελικώς να ανακτηθεί το 80% των κλοπιμαίων (κάποια μάλιστα από τα κοσμήματα είχαν βρεθεί χτισμένα μέσα σε τσιμέντο και κρυμμένα σε σωλήνα υδρορροής σε οικία κοντά στο Παρίσι).

Πίσω στο παρόν, ο ασφαλιστικός κολοσσός Lloyd’s φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία. Εν αναμονή ωστόσο κάποιων περισσότερο ουσιαστικών πληροφοριών, η αστυνομία στις Κάνες αναγκάζεται να αρκεστεί σε διάφορες γραφικότητες. Για παράδειγμα, ένα μέντιουμ της περιοχής έχει σπεύσει να δώσει τα φώτα του στις Αρχές υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε ψυχική επικοινωνία με τον δράστη της τελευταίας ληστείας στο Carlton.

Κατά τα λοιπά, γενικότερα στην περιοχή της γαλλικής Ριβιέρας οι περιπολίες έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά. Οι απανωτές ληστείες των τελευταίων μηνών δεν αφήνουν άλλα περιθώρια ολιγωρίας στις Αρχές, οι οποίες μάλιστα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής.

Υπενθυμίζεται πως κοσμήματα αξίας 1,4 εκατ. δολ. είχαν κλαπεί τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών, από θυρίδα ξενοδοχείου της περιοχής. Τον ίδιο μήνα, ένα κολιέ αξίας 1,9 εκατ. δολ. είχε κάνει φτερά στη γειτονική Αντίμπ, ενώ μόλις πριν από μία εβδομάδα σημειώθηκε κι άλλη ληστεία στις Κάνες, ετούτη τη φορά σε μαγαζί με ακριβά ρολόγια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου