ΔΙΕΘΝΗ

Θα σκότωναν Πατριάρχη, Ερντογάν

θα-σκότωναν-πατριάρχη-ερντογάν-718366

Συνυφασμένη με δολοπλοκίες, σχέδια πολιτικών δολοφονιών και αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, με τελικό στόχο την ανατροπή των κυβερνήσεων του AKP και του Ερντογάν, είναι η ιστορία της Εργκενεκόν.

Σύμφωνα με την πλευρά των εισαγγελέων, ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ, και η παρέα του, προκειμένου να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν, κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν εδώ και χρόνια τις δολοφονίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και πολλών άλλων προσωπικοτήτων.

Επίσης το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με την υπόθεση Βαριοπούλα, που στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν επιφορτιστεί με τη δημιουργία θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα μέσω της κατάρριψης ενός τουρκικού μαχητικού από ανθρώπους της οργάνωσης, για την οποία όμως θα κατηγορούσαν την ελληνική πλευρά.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Εργκενεκόν έπαιξε μεταξύ άλλων ρόλο στη δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, αλλά και στις δολοφονίες τριών χριστιανών στη Μαλάτια το 2007. Βέβαια αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα έφερε στο φως η έρευνα των αρχών της γείτονος, αφού αναφορές για την ύπαρξη της Εργκενεκόν υπάρχουν πολύ πριν από το 2007 και την ανακάλυψη οπλισμού σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, που αποτέλεσε και την αρχή του τέλους της οργάνωσης.

Σύμφωνα με κάποιους το όνομα της οργάνωσης συζητιόταν ήδη από την υπόθεση του σκανδάλου Σουρουσλούκ το 1996, όταν αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της τότε τουρκικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με το οργανωμένο έγκλημα. Η πρώτη δημόσια αναφορά στο όνομα της οργάνωσης γίνεται το 1997 από τον απόστρατο αξιωματικό του Ναυτικού Ερόλ Μουτερτσιμλέρ, ενώ τα πρώτα στοιχεία που αποδείκνυαν την ύπαρξή της διαρρέουν μετά τη σύλληψη του κατασκόπου Τουντσάι Γκιουνέι το 2001, δηλαδή περίπου έναν χρόνο πριν τις εκλογές που κέρδισε το AKP. Η κατάθεση του Γκιουνέι αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του κατηγορητηρίου.

ΕΘΝΟΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου