ΔΙΕΘΝΗ

Αποστολή για τα μυστήρια των ωκεανών

αποστολή-για-τα-μυστήρια-των-ωκεανών-718801

Σε αποστολή για την αποκάλυψη των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τα μυστήρια των ωκεανών βρίσκεται από χθες το αξίας 60 εκατ. δολαρίων ερευνητικό πλοίο του στελέχους της Google Ερικ Σμιντ και της συζύγου του. Το μήκους 90 μέτρων πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα Φάλκορ, ξεκίνησε για τη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται ανοιχτά του Νησιού του Βανκούβερ.

Σε αποστολή για την αποκάλυψη των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τα μυστήρια των ωκεανών βρίσκεται από χθες το αξίας 60 εκατ. δολαρίων ερευνητικό πλοίο του στελέχους της Google Ερικ Σμιντ και της συζύγου του. Το μήκους 90 μέτρων πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα Φάλκορ, ξεκίνησε για τη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται ανοιχτά του Νησιού του Βανκούβερ. Στην εν λόγω περιοχή του Ωκεανού κάθε χρόνο εξαλείφεται όλη η θαλάσσια ζωή εξαιτίας μιας περιοδικής έλλειψης οξυγόνου, δηλαδή υποξίας.

Μία από τις θεωρίες τις οποίες θα εξετάσει το σκάφος και το πλήρωμά του με τη βοήθεια ενός βαθυσκάφους, είναι το φαινόμενο να είναι μία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ μία άλλη θεωρία που υπάρχει είναι ότι αυτό προκαλείται από τα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα. Η δεύτερη αποστολή του Φάλκορ, η οποία κι αυτή χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας που έχουν ιδρύσει ο Σμιντ και η σύζυγός του Γουέντι, είναι να μελετηθεί ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο 482 χιλιόμετρα δυτικά του Ορεγκον.

Στην έρευνα θα συμβάλει μικροβιολόγος, που θα εξετάσει τους μικροοργανισμούς που ζουν εκατομμύρια χρόνια στις σχισμές των ηφαιστειακών βράχων, και ένας άλλος επιστήμονας θα εξετάσει τους ιούς που έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το περιβάλλον.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου