ΔΙΕΘΝΗ

Νόμιμη η μαριχουάνα στην Ουρουγουάη

νόμιμη-η-μαριχουάνα-στην-ουρουγουάη-719157

Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ουρουγουάη, το οποίο πλέον θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία και εφόσον γίνει νόμος, θα πρόκειται για την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ελέγχει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης.

Το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 50 ψήφους σε σύνολο 96 ύστερα από συζήτηση 14 ωρών. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα υποστηρικτές της νομιμοποίησης που ήσαν παρόντες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο και τη ρύθμιση της εισαγωγής, εξαγωγής, φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής, παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής της κάναβης και των παραγώγων της». Στόχος του είναι «η ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των ζημιών από τη χρήση της κάνναβης».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της κάνναβης δεν τιμωρείται σήμερα στην Ουρουγουάη, ωστόσο απαγορεύεται το εμπόριό της.

Πάντως, αν το νομοσχέδιο τελικά εγκριθεί, θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός -το Ινστιτούτο ρύθμισης και ελέγχου της κάνναβης (IRCCA)- το οποίο θα διαχειριστεί την παραγωγή και διανομή και επίσης θα επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου. Οι ενήλικοι καταναλωτές, κάτοικοι της Ουρουγουάης, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μητρώο χρηστών, θα μπορούν να αγοράζουν ως και 40 γραμμάρια το μήνα από φαρμακεία.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου