ΔΙΕΘΝΗ

Ελισάβετ: Σχεδίαζε ομιλία προς τους Βρετανούς σε περίπτωση Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

ελισάβετ-σχεδίαζε-ομιλία-προς-τους-βρ-719161

Ομιλία που θα παρότρυνε τους Βρετανούς να προσευχηθούν και να παραμείνουν ενωμένοι και αποφασιστικοί σε περίπτωση που ξεσπούσε η «τρέλα» ενός πυρηνικού πολέμου ετοίμαζε η Βασίλισσα Ελισάβετ, όπως αποκάλυψαν έγγραφα από το 1983.

Στο γραπτό κείμενο για ένα υποθετικό σενάριο η μοναρχία είχε περιγράψει την απειλή για τη «γενναία χώρα» ως τη «μεγαλύτερη» από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία.

Ακόμη σε αυτά αναφέρεται και ο γιος της βασίλισσας, πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος τότε υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό.

Η ομιλία, η οποία είχε σχεδιαστεί από αξιωματούχους του Whitehall σε μία από τις πιο σκληρές περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, δεν εκφωνήθηκε βεβαίως ποτέ.

Το έγγραφο καταρτίστηκε στο πλαίσιο άσκησης σε περίπτωση πολέμου την Άνοιξη του 1983 και παρουσίαζε πιθανά σενάρια.

Αν και ήταν μόνο μία προσομείωση, το κείμενο της Βασίλισσας -που γράφτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Μαρτίου 1983- μοιάζει να προετοιμάζει τη χώρα για την πιθανότητα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το γραπτό αναφέρει: «οι φόβοι ενός πολέμου δεν θα μπορούν να μοιάζουν πολύ απομακρυσμένοι όσο η οικογένειά μου κι εγώ μοιραζόμαστε τη χαρά των Χριστουγέννων με την οικογένεια της Κοινοπολιτείας»

«Τώρα, αυτή η τρέλα του πολέμου εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στον κόσμο και η γενναία χώρα μας πρέπει να προετοιμαστεί για να επιβιώσει απέναντι σε μεγάλες αντιξόοτητες. Δεν έχω ξεχάσει τη θλίψη, αλλά και την υπερηφάνεια που ένιωσα όταν η αδελφή μου κι εγώ μαζεμένες γύρω από το φυτώριο ακούγαμε τα λόγια του πατέρα μου για την αποφράδα ημέρα του 1939 (οπότε άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

«Για μία μόνο στιγμή δεν φαντάστηκα ότι αυτό το ιερό αλλά και απαίσιο ταυτόχρονα καθήκον θα πέσει μία μέρα στις πλάτες μου. Αλλά όποιες απειλές μας περιμένουν όλους, αυτά που μας έχουν βοηθήσει να διατηρήσουμε ακέραιη την ελευθερία μας κατά τη διάρκεια αυτού του λυπηρού αιώνα, θα μας γίνουν ακόμα περισσότερο η δύναμή μας», συνεχίζει.

Στη συνέχεια η ομιλία στρέφεται σε πιο προσωπικό τόνο, αναφέροντας: ο σύζυγός μου κι εγώ μοιραζόμαστε με οικογένειες όλης της χώρας το φόβο για τους γιους και τις κόρες, τους συζύγους και τους αδελφούς που μας άφησαν για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Ο αγαπημένος μου γιος, Άντριου αυτή τη στιγμή είναι στην πρώτη γραμμή με τη μονάδα του και προσευχόμαστε συνεχώς για την ασφάλεια όλων των στρατιωτών, αλλά και των γυναικών στα σπίτια και στο εξωτερικό».

Μεταξύ άλλων, η ομιλία περιλαμβάνει και το μήνυμα της Ελισάβετ προς το έθνος να διατηρήσει την απλότητά του.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου