ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση Ομπάμα για φορολογία – προϋπολογισμό

πρόταση-ομπάμα-για-φορολογία-προϋπο-719229

Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται «επεισοδιακό» στην Ουάσιγκτον, καθώς τα δύο μεγάλα στρατόπεδα, οι Δημοκρατικοί του προέδρου Ομπάμα από τη μία και οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων από την άλλη, ετοιμάζονται να δώσουν σκληρές μάχες γύρω από θέματα φορολογίας και προϋπολογισμού (όπως το ταβάνι του χρέους, το ύψος και η κατεύθυνση των κρατικών δαπανών κ.ά.).

Στόχος του Μπ. Ομπάμα είναι να καταφέρει μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις δικές του θέσεις για την οικονομία

Εν όψει των εν λόγω κρίσιμων αναμετρήσεων (οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει πουθενά αλλού παρά μόνο σε αδιέξοδα), ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε να προετοιμάζει επικοινωνιακά το έδαφος.

Στόχος του είναι να καταφέρει να αποσπάσει από τους εμμονικά αρνητικούς Ρεπουμπλικάνους μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στις δικές του θέσεις για την οικονομία. Κοινώς μια συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω κρατικών επενδύσεων στους τομείς της εκπαίδευσης και των δημοσίων έργων.

Το «λόμπινγκ» προς τον αντίπαλο ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με δύο πύρινες προεδρικές ομιλίες υπέρ της Μεσαίας Τάξης στα μεσοδυτικά (σε Ιλινόις, Μιζούρι) για να συνεχιστεί την περασμένη Τρίτη νοτιότερα, στο Τενεσί. Εκεί, μιλώντας μπροστά σε ένα κοινό από περίπου 2.000 άτομα μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Amazon, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε επισήμως το «παζάρεμα», κάνοντας στους Ρεπουμπλικάνους μια προσφορά που δεν μπορούν να αρνηθούν. Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, καθώς η Amazon ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για 5.000 προσλήψεις εντός των αμερικανικών συνόρων.

Ο Δημοκρατικός ηγέτης παρουσιάστηκε διατεθειμένος να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις (από το 35% σε 28% και 25%) και να προχωρήσει σε μια αναμόρφωση/απλοποίηση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος, κινήσεις που ανταποκρίνονται σε πάγια αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων. Επιπλέον, εμφανίστηκε πρόθυμος να δώσει φορολογικά κίνητρα (ελαφρύνσεις, αμνηστία) στις επιχειρήσεις για επαναπατρισμό των κεφαλαίων/κερδών που αυτές διατηρούν στο εξωτερικό και τα οποία συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 2 τρισ. δολ. Για όλα τα παραπάνω, βέβαια, ο Ομπάμα ζήτησε ένα αντάλλαγμα: τα όποια πρόσθετα έσοδα προκύψουν από την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος να πάνε σε έργα υποδομών τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τη μεσαία τάξη.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους για τη μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας με την προϋπόθεση πως τα όποια χρήματα προκύψουν από τη μετακίνηση σε ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα θα χρησιμοποιηθούν σε σημαντικές επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε την προσφορά του ως «μεγάλη ευκαιρία». Η εν λόγω «ευκαιρία» θα μπορούσε όντως να φέρει πιο κοντά τα δύο στρατόπεδα, καθώς περιλαμβάνει στοιχεία που ικανοποιούν τους Ρεπουμπλικάνους (μεταρρύθμιση του φορολογικού) αλλά και τους Δημοκρατικούς (δημιουργία θέσεων εργασίας).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
Θετικές οι επιχειρήσεις, στα δύο οι Ρεπουμπλικάνοι

Στο άκουσμα της πρότασης του Ομπάμα περί αναμόρφωσης του φορολογικού, οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που έχουν συνασπιστεί υπό την ομπρέλα της ένωσης RateCoalition (Walmart, Nike, Ford κ.ά.) έσπευσαν να χειροκροτήσουν.

Αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάστηκαν διχασμένοι, καθώς άλλοι (κυρίως στη Γερουσία) χαρακτήρισαν την πρόταση «ενθαρρυντική» και άλλοι την απέρριψαν αναφανδόν (όπως έχουν κάνει μέχρι στιγμής και στα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων σε οπλοκατοχή, μεταναστευτικό και υγεία).

Μεταξύ εκείνων που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία ξεχωρίζει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, οι σχέσεις του οποίου με τον Ομπάμα χαρακτηρίζονται από σχεδόν απόλυτη καχυποψία.

Τα προβλήματα
Τα προβλήματα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2011, με την αποτυχία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ταβάνι του χρέους.

Λέγεται, μάλιστα, πως έκτοτε ο Ομπάμα και ο Μπένερ άρχισαν να αποφεύγουν ο ένας τον άλλο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τη μοναδική φορά που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία (έστω της τελευταίας στιγμής) για τον προϋπολογισμό στα τέλη του 2012, αυτή η συμφωνία υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

.ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου