ΔΙΕΘΝΗ

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τον Μπερλουσκόνι

η-πιο-μεγάλη-ώρα-είναι-τώρα-για-τον-μπερ-719272

Κρίνεται σε λίγη ώρα το πολιτικό μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά και η βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία.

Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία για την υπόθεση της Mediaset.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο από το Εφετείο του Μιλάνου σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία παραγράφονται) και πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κολοσσού Mediaset.Οι δικαστές έκριναν ότι ο Μπερλουσκόνι σκόπιμα “φούσκωνε” τις τιμές για τα δικαιώματα προβολής των ταινιών που αγόραζε μέσω εικονικών εταιρειών του, κατά την μεταπώλησή τους στην επίσης δική του αυτοκρατορία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η οποία αποτελεί τμήμα του ομίλου Finninvest. Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος διατηρούσε μαύρα κεφάλαια στο εξωτερικό και παράλληλα εμφάνιζε μειωμένα έσοδα στην Ιταλία, ώστε να επωφελείται από την καταβολή μικρότερων φόρων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο Μπερλουσκόνι ήταν αν όχι ο “ιθύνων νους”, ένας από τους βασικούς υπευθύνους των παρανόμων αυτών ενεργειών και το σύστημα αυτό “εξακολούθησε να λειτουργεί επί πολλά χρόνια , ενώ ο ρόλος του παρέμεινε αμείωτος “παρά τα δημόσια αξιώματα” που ανέλαβε, όταν δηλαδή ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο ίδιος για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της δικαστικής απόφασης από την οποία θα εξαρτηθεί το πολιτικό του μέλλον , εξέφρασε την πρόθεσή του να μην ζητήσει κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά να πάει «κανονικά φυλακή», εφόσον καταδικασθεί.

Τις δηλώσεις του έκανε στην κεντροαριστερή εφημερίδα “Libero” ενώ λίγο αργότερα έσπευσε να… διορθώσει τα όσα είπε αφήνοντας να πλανάται ένα μυστήριο για τις πραγματικές προθέσεις του εν όψει της σημερινής δικαστικής απόφασης.

«Δεν θα εξοριστώ και ούτε θα δεχθώ να με υποχρεώσουν να προσφέρω κοινωνικά ωφέλιμο έργο, σαν να είμαι ένας κοινός εγκληματίας», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος στην ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρώμης.

«Είμαι σχεδόν 78 ετών και θα είχα δικαίωμα να ζητήσω κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά αν με καταδικάσουν, αν αναλάβουν αυτή την ευθύνη, θα πάω φυλακή», φέρεται να είπε ο Καβαλιέρε .
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, το γραφείο Τύπου του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού τόνισε ότι «πρόκειται για μια συνομιλία και όχι για συνέντευξη, η οποία και έχει αποδοθεί ελεύθερα».

Στη συγκεκριμένη «συνομιλία» ο Καβαλιέρε υποστήριζε επίσης ότι δεν εννοεί να γίνει φυγάς στο εξωτερικό, όπως είχε κάνει στο παρελθόν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μπετίνο Κράξι και ότι «αν δεν υπάρξουν προκαταλήψεις και πιέσεις, ο Αρειος Πάγος θα τον αθωώσει».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου