ΔΙΕΘΝΗ

Πωλείται το αρχηγείο του Τσόρτσιλ

πωλείται-το-αρχηγείο-του-τσόρτσιλ-719608

Το 2011, ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, απέτρεψε στο παρά πέντε την πώληση σε ιδιώτες του παλαιού υπουργείου Ναυτικών, στην πλατεία Κονκόρντ.

Η απόπειρα της κυβέρνησης Σαρκοζί να εκχωρήσει ένα από τα διαμάντια της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς (θέατρο κορυφαίων γεγονότων της Γαλλικής Επανάστασης και σήμερα πολυτελές ξενοδοχείο) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Δύο χρόνια αργότερα, κανείς στη Βρετανία δεν αντιδρά στην πώληση ιστορικών κτιρίων του υπουργείου Άμυνας, που έχει στόχο να ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό και ιδίως τις αποστολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια λίρες αναμένεται να αποφέρει το Παλαιό Υπουργείο Πολέμου του Ουάιτχολ, το οποίο θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά ξεχωριστή θέση στις χθεσινές βρετανικές εφημερίδες βρήκε η δημοπράτηση του…μυστικού στρατηγείου του Τσόρτσιλ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για τον παλιό σταθμό του μετρό στο Μπρόμπτον του Κεντρικού Λονδίνου, που υπήρξε βασικό προπύργιο της Μάχης της Αγγλίας. Από μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, ο πρωθυπουργός και οι στρατιωτικοί επιτελείς συντόνιζαν την αντιαεροπορική άμυνα στους γερμανικούς βομβαρδισμούς του 1941.

Μια ανεπιβεβαίωτη φήμη θέλει το κτίριο και τόπο ανάκρισης του υπαρχηγού του Χίτλερ, Ρούντολφ Ες, ο οποίος την ίδια χρονιά αυτομόλησε με αεροπλάνο στη Σκωτία, για να διαπραγματευτεί μυστικά μια συνθήκη ειρήνης με τους Βρετανούς.

Ελεύθερος Τύπος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου