ΔΙΕΘΝΗ

Ο μακελάρης της Νορβηγίας, Μπρέιβικ, έκανε αίτηση για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες

ο-μακελάρης-της-νορβηγίας-μπρέιβικ-έκ-719678

Το θράσος του σοκάρει ακόμη και τους πιο ψύχραιμους. Ο μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011, εκτέλεσε 77 συμπατριώτες του, στην πλειοψηφία τους, εφήβους, δεν δίστασε να κάνει αίτηση στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, εκφράζοντας την επιθυμία να…σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις.

Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου, Όλι Πέτερ Ότερσεν, επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει το σχετικό αίτημα από τον δολοφόνο που σημάδεψε για πάντα τη Νορβηγία και όπως προσέθεσε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν το αίτημα θα γίνει δεκτό ή όχι.

Το προσωπικό του πανεπιστημίου πάντως εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, ενώ όπως σημειώνει ο Ότερσεν : «καταλαβαίνω καλά ότι αυτό προκαλεί αντιδράσεις, είναι ανθρώπινο να αισθάνεται κανείς έτσι».

Εκπρόσωπος των φυλακών στις οποίες κρατείται ο μακελάρης δήλωσε ότι ακόμη και αν γινόταν δεκτή η αίτηση του Μπρέιβικ, θα του επιτρεπόταν μόνο να έχει έναν «ειδικό» σέρβερ τον οποίο θα διαχειριζόταν η φυλακή με περιορισμένη πρόσβαση στο ίντερνετ και «πολλά φίλτρα».

Ο Μπρέιβικ -που δεν έχει ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση- εκτίει ποινή 21ετούς κάθειρξης σε φυλακή κοντά στο Όσλο και δεν έπαψε στιγμή να προκαλεί την κοινή γνώμη με κυνικές του δηλώσεις που φανέρωναν ότι όχι μόνο δεν μετανόησε για την ειδεχθή του δράση, αλλά θα επαναλάμβανε «ευχαρίστως» τα φρικαλέα εγκλήματά του αν είχε την ευκαιρία.

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο μακελάρης είχε ενεργοποιήσει βόμβα κοντά σε κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο και στη συνέχεια πυροβόλησε δεκάδες νέους εν ψυχρώ, στο νησάκι Ουτόγια, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την διπλή επίθεση ανήλθε στους 77.

Η αιτιολογία του Μπρέιβικ ήταν ότι έδινε μάχη κατά της ισλαμοποίησης της χώρας του, για την οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου