ΔΙΕΘΝΗ

Oλοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου

oλοκληρώθηκε-η-ανακεφαλαιοποίηση-της-719740

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο είναι 47,5% και τα ίδια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό περίπου 12%, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΚΤΚ, υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης, θα ενημερώσει την Τράπεζα Κύπρου ότι από σήμερα εξέρχεται από το καθεστώς εξυγίανσης και όλα τα καθήκοντα των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα ασκούνται από το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, μέχρι να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

– Ποσοστό 12% των καταθέσεων, τα οποία ήταν προηγουμένως δεσμευμένα (5% του συνόλου), θα αποδεσμευτούν.

– Το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεων θα μοιραστεί ισόποσα σε τρεις ξεχωριστές καταθέσεις, προθεσμίας των έξι, εννέα και 12 μηνών, αντιστοίχως, με δικαίωμα ανανέωσής τους από την Τράπεζα Κύπρου για μία επιπρόσθετη περίοδο ίδιας χρονικής διάρκειας. Για τις καταθέσεις αυτές θα καταβάλλεται επιτόκιο ψηλότερο από αυτό που θα ισχύει για αντίστοιχες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

– Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου θα τροποποιηθεί έτσι ώστε όλοι οι μέτοχοι να κατέχουν κοινές μετοχές. Η νέα δομή θα πρέπει να είναι συμβατή με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

– Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τέως Λαϊκής Τράπεζας θα αποζημιωθούν μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, με μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Τράπεζας Κύπρου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και η έξοδός της από το καθεστώς εξυγίανσης αποτελούν «σημαντικά ορόσημα για την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου