ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πάπας «έσπασε» τα ταμπού

ο-πάπας-έσπασε-τα-ταμπού-719878

Για τα δύσκολα ζητήματα, που μέχρι τώρα η Αγία Εδρα φρόντιζε να κρύβει κάτω από το… χαλί, τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, αποδεικνύοντας ότι οι διαφορές του με τους προκατόχους του είναι ουσιαστικές και όχι επικοινωνιακό τρικ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους σημείωσε ότι «η κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας μας λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις στα πρόσωπα αυτά, πρέπει να τα δεχόμαστε»

Επιστρέφοντας από τη Βραζιλία, ο Ποντίφικας είχε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και αναφέρθηκε ακόμη και στα σενάρια περί ύπαρξης ενός «γκέι λόμπι» στο Βατικανό, κάτι που αποτελούσε ταμπού μέχρι τώρα.

«Τα πράγματα αυτά δεν αναγράφονται στην ταυτότητα, και σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι τα λόμπι γενικότερα, όχι οι διάφορες τάσεις των ανθρώπων», δήλωσε ο Πάπας, που πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να κάνει διακρίσεις.

«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν γκέι, αν αναζητά τον Κύριο και έχει καλές προθέσεις;» είπε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Η κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέει ότι τα πρόσωπα αυτά δεν πρέπει να γίνονται θύματα διακρίσεων, μας λέει ότι πρέπει να τα δεχτούμε» κατέληξε.

Αγγιξε, δε, και ένα ακόμη «καυτό» θέμα για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και συγκεκριμένα τα σκάνδαλα παιδεραστίας, που κουκουλώνονταν επί δεκαετίες. «Δεν πρόκειται απλώς για ένα αδίκημα, αλλά για έγκλημα» τόνισε, υπογράμμισε όμως παράλληλα ότι «αν κάποιος αμαρτήσει, ανεξάρτητα αν είναι λαϊκός ή κληρικός, και μετανοήσει πραγματικά, ο Κύριος τον συγχωρεί».

Ακόμη μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με τις γυναίκες ιερείς. «Η Εκκλησία έχει μιλήσει και έχει πει όχι… η πόρτα είναι κλειστή» είπε, προσθέτοντας όμως ότι θα ήθελε να δει περισσότερες γυναίκες να έχουν ηγετικό ρόλο σε διοικητικές θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στην τράπεζα του Βατικανού, IOR, ο Πάπας Φραγκίσκος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις «αλλά σε ό,τι και αν μετατραπεί η IOR, χρειάζεται πάνω από όλα εντιμότητα και διαφάνεια».

Θέλησε ακόμη να προσθέσει ότι θα ακούσει τη γνώμη επιτροπής που συστάθηκε για να αποφασίσει εάν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή εάν η τράπεζα θα πρέπει να κλείσει.

Οταν ρωτήθηκε, δε, για τη σύλληψη του κληρικού και στελέχους της τράπεζας του Βατικανού, Νούντσιο Σκαράνο, με την κατηγορία της διαφθοράς, ο Ποντίφικας δεν δίστασε να πει ότι «αφού βρίσκεται στη φυλακή, ίσως δεν πρόκειται για άγιο».

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου