ΔΙΕΘΝΗ

Μαζική προσευχή για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας

μαζική-προσευχή-για-τα-θύματα-της-σιδη-719942

Μία μεγάλη επιμνημόσυνη δέηση λαμβάνει χώρα σήμερα στην πόλη Σαντιάγο δε Κομποστέλα στην Ισπανία, στη μνήμη των 79 νεκρών της σιδηροδρομικής τραγωδίας που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Στην τελετή θα παρευρεθούν ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, που κατάγεται από την πόλη, καθώς και μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας.

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι η τραγωδία έχει σοκάρει τους κατοίκους του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, μία καθολική προσκυνηματική τοποθεσία στη βορειοδυτική επαρχία της Γαλικίας.

Αξιωματούχοι της πόλης είχαν ετοιμαστεί για τη γιορτή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο οι εορτασμοί ματαιώθηκαν λόγω του δυστυχήματος.

Στις 20:41 μ.μ. την Τετάρτη, ο σιδηροδρομικός συρμός, ο οποίος αποτελούνταν από 8 βαγόνια, εκτροχιάστηκε και προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα σε τοίχο. Ορισμένα από τα βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ η πρόσκρουση ήταν τόσο ισχυρή που ένα από τα βαγόνια πετάχτηκε επάνω σε ένα ανάχωμα.

Ο αριθμός των νεκρών, μέχρι στιγμής έχει ανέλθει στα 79 άτομα, με τελευταίο θύμα μία γυναίκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εβδομήντα ακόμα άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι 22 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Προσωρινά ελεύθερος ο μηχανοδηγός

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη του αφέθηκε ο -κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία- μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Ο Φρανσίσκο Γκαρθόν, 52 ετών, είχε τεθεί υπό κράτηση από την Πέμπτη, ενώ κατηγορείται ότι οδηγούσε την αμαξοστοιχία με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου ορίου. Ο μηχανοδηγός κατηγορείται επίσης «για τις ανθρωποκτονίες 79 ατόμων καθώς και για άλλες παραβάσεις οι οποίες προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε επιβάτες της αμαξοστοιχίας», δήλωσε ο δικαστής Λουίς Αλάεζ.

Σε μία κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του δικαστή Αλάεζ, ο Γκαρθόν παραδέχτηκε ότι είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για στιγμιαίο λάθος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκαρθόν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος υπό όρους, οι οποίοι συμπεριλάμβαναν την τακτική παρουσία του στο δικαστήριο, την παράδοση του διαβατηρίου του και την απαγόρευση να οδηγήσει ξανά αμαξοστοιχία.

Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές –ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας Renfe, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία ADIF καθώς και δύο ασφαλιστικές εταιρείες- δεν ζήτησαν τη φυλάκιση του Γκαρθόν εν αναμονή της δίκης, αφού, όπως υποστήριξαν, δεν θεωρείται ύποπτος φυγής, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου