ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάσταση εμφυλίου η Αίγυπτος

σε-κατάσταση-εμφυλίου-η-αίγυπτος-722869

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες είναι οι τραυματίες από πυρά των αρχών ασφαλείας, κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που πραγματοποιήθηκε μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, μετά και την επίσημη ανακοίνωση σύλληψης του ηγέτη τους, Μοχάμεντ Μπαντίε, την οποία ωστόσο οι ίδιοι διέψευσαν.

Έχουν εκδοθεί άλλωστε εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης που αφορούν στελέχη των Ισλαμιστών, ενώ διανύουμε το τρίτο εικοσιτετράωρο από την επιβολή του πραξικοπήματος των στρατηγών του αιγυπτιακού στρατού.

Η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι πλέον η δημόσια τηλεόραση και τα επίσημα ΜΜΕ τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ ως γνωστόν έπαψαν να λειτουργούν δύο τηλεοπτικοί σταθμοί που πρόσκεινται στους Ισλαμιστές καθώς και το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης όπου ως πιθανότερος πρωθυπουργός φέρεται να είναι ο φιλελεύθερος νομπελίστας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι οι διπλωματικές πηγές στο Κάιρο διερωτώνται το πώς θα αντιδράσουν μαζικά οι Ισλαμιστές.

(Προσοχή: Oι εικόνες που ακολουθούν είναι πολύ σκληρές)

Το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος είναι το οικονομικό αφού εδώ και πάνω από ένα χρόνο η εισροή χρημάτων από το Κατάρ και την Τουρκία ήταν oι μόνοι ουσιαστικοί πόροι του κράτους. Η Αίγυπτος βρισκόταν έως και λίγο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την ένταξή της σε μνημόνιο και μακρόχρονη δανειακή συμφωνία, διαπραγματεύσεις που όπως είναι φυσικό έχουν διακοπεί και δεν πρόκειται να επαναληφθούν παρά μόνο μετά την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης.

Oι φιλελεύθεροι καλούν σε συγκεντρώσεις

Ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν σήμερα στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό και το σχέδιο που ο τελευταίος ανακοίνωσε για διεξαγωγή νέων εκλογών, ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από του αποκάλεσε «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου» – αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας Χάλεντ Νταβούντ δήλωσε πως τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι και των ισλαμιστών συμμάχων τους να πραγματοποιήσουν σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με μια «αντεπανάσταση».

Οι στρατιωτικές αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και έχουν δηλώσει πως θα κρατήσουν τις αντίπαλες παρατάξεις σε απόσταση μεταξύ τους.

Τρεις νεκροί από πυρά

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Κάιρο από ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Τα πυρά σημειώθηκαν κοντά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου. Δύο πτώματα ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος, τραυματισμένοι από σκάγια καραμπίνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος άνοιξε πυρ.

«Η ανατροπή του Μόρσι έρχεται σε αντίθεση με την δημοκρατία»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο λέγοντας ότι η ανατροπή του Μόρσι έρχεται σε αντίθεση με την δημοκρατία.

Όπου κι αν γίνονται (…) τα πραξικοπήματα είναι κάτι κακό. Τα πραξικοπήματα έρχονται σαφώς σε αντίθεση με την δημοκρατία», σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αυτοί που υπολογίζουν στα όπλα τους, αυτοί που υπολογίζουν στην δύναμη των μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να οικοδομήσουν την δημοκρατία (…). Η δημοκρατία μπορεί μόνον να οικοδομηθεί με τις κάλπες», πρόσθεσε.

Ο φίλα προσκείμενος στον Μόρσι Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης την άρνηση των δυτικών χωρών να θεωρήσουν πραξικόπημα την επέμβαση αυτή του αιγυπτιακού στρατού.

«Οι Δυτικοί απέτυχαν στο τεστ της ειλικρίνειας», σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «λυπάμαι, αλλά η δημοκρατία δεν δέχεται το ’δύο μέτρα και δύο σταθμά’».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου