Διαδήλωση κατά του στρατού οργανώνουν οι οπαδοί του Μόρσι

Τελευταία ενημέρωση: 2013-07-04, 20:56:14
Διαδήλωση κατά του στρατού οργανώνουν οι οπαδοί του Μόρσι

Σε διαδηλώσεις σε όλη την χώρα καλεί τους Αιγύπτιους μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων της οποίας ηγούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, σε μια κινητοποίηση που ονομάζει «Παρασκευή της Απόρριψης» του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, αυξάνοντας τους φόβους για το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου.


Λίγη ώρα μετά την ορκομωσία του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, Αντλί Μανσούρ ως μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, οι στρατιωτικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πνευματικού ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπαντί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κατάλογος άλλων 200 καταζητούμενων μελών της κυριότερης ισλαμικής οργάνωσης. Υπό κράτηση παραμένει άλλωστε και ο καθαιρεθείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της ίδιας οργάνωσης. 

Ηδη η λεγόμενη Εθνική Συμμαχία Υποστήριξης της Νομιμότητας κάλεσε με μήνυμά της τον αιγυπτιακό λαό «να βγει στους δρόμους και να κινητοποιηθεί ειρηνικά» μετά τις προσευχές της Παρασκευής, «για να πει "Όχι" στις συλλήψεις από το στρατό, "Όχι" στο στρατιωτικό πραξικόπημα». 

Το κάλεσμα αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου σε ένα τέμενος όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι κάνουν καθιστική διαμαρτυρία από την περασμένη εβδομάδα. 


Διαδήλωση κατά του στρατού οργανώνουν οι οπαδοί του Μόρσι
Την περιοχή έχει περικυκλώσει, με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες ο στρατός από χθες, όταν προχώρησε στην ανατροπή του Μόρσι, αλλά δεν έχει κινηθεί για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.


Εξάλλου η Αδελφότητα κατήγγειλε σήμερα την εγκατάσταση ενός «αστυνομικού κράτους» στην Αίγυπτο σε ανακοίνωσή της. 

«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν τον τρόμο του αστυνομικού κράτους που συνέλαβε φυσιογνωμίες της αδελφότητας και του κόμματος (Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, ο πολιτικός βραχίονας της αδελφότητας)», ανέφερε ανακοίνωση του ισλαμιστικού κινήματος.

 

Ακόμη, η Αδελφότητα κατήγγειλε ότι η κρατική εκτυπωτική εταιρία στην οποία τυπώνεται η εφημερίδα αλ Αχράμ και άλλα έντυπα αρνήθηκε να τυπώσει τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Ελευθερία και Δικαιοσύνη, που φέρει –ακριβώς– το όνομα του πολιτικού κόμματός της, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη της πάταξης της πολιτικής δραστηριότητας του κινήματος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

 

Δύο στελέχη της αλ Αχράμ αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν κάτι. 

«Δεν υφίσταται καμιά δικαστική απόφαση που να εμποδίζει την εκτύπωση της εφημερίδας μας, αυτό είναι παράνομο», τόνισε ο Ισλάμ Τάουφικ, ένα μέλος της επιτροπής του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης αρμόδιο για τα μέσα ενημέρωσης, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Αυτό καταδεικνύει την περιστολή των ελευθεριών μετά το πραξικόπημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Λίγη ώρα αφού ο στρατηγός Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε το σχέδιο περί νέας πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, οι αρχές έκλεισαν τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς των ισλαμιστών.

ethnos.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=