ΔΙΕΘΝΗ

«Συγγνώμη» από την Γαλλία στον Μοράλες για το «στοπ» στο αεροσκάφος

συγγνώμη-από-την-γαλλία-στον-μοράλε-723165

«Συγγνώμη» ζήτησε η Γαλλία από την Βολιβία επειδή αρνήθηκε να δώσει άδεια στο αεροσκάφος του Βολιβιανού Προέδρου Έβο Μοράλες να περάσει στον εναέριο χώρο της, την ίδια ώρα που ο υπουργός εσωτερικών δηλώνει ότι στην περίπτωση που υπήρχε αίτημα ασύλου από τον Αμερικανό φυγά, Σνόουντεν, ο ίδιος δεν θα το στήριζε.

Το Παρίσι απέδωσε την μη χορήγηση άδειας στο προεδρικό αεροσκάφος του Βολιβιανού προέδρου σε «αντικρουόμενες πληροφορίες». Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στον Σνόουντεν, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι παρότι η χώρα του δεν έχει λάβει αίτημα από τον Σνόουντεν, αν αυτό συνέβαινε «δεν θα το υποστήριζε».

Ερωτηθείς από το ραδιοσταθμό BFMTV/RMC, ο Βαλς τόνισε ότι πρόκειται για μια “ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση”.

“Το αίτημα αυτό, εάν κατατεθεί, θα εγείρει πολλά νομικά προβλήματα. Σε ό,τι με αφορά δεν είμαι υπέρ”, τόνισε ο υπουργός.

“Οι ΗΠΑ είναι μια δημοκρατική χώρα με ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ο Σνόουντεν είναι πράκτορας των αμερικανικών υπηρεσιών. Οι ΗΠΑ είναι μια φίλη χώρα με την οποία έχουμε σχέσεις. Εάν διατυθωθεί τέτοιο αίτημα, σε κάθε περίπτωση θα εξεταστεί”, πρόσθεσε ο Βαλς.

Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης δηλώνει ρητώς ότι είναι κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περιορίστηκε την Τρίτη να δηλώσει ότι “το Παρίσι δεν έχει ακόμα λάβει κάποιο αίτημα από την πλευρά του Σνόουντεν”. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου