Πραξικόπημα χθες το βράδυ στην Αίγυπτο

Τελευταία ενημέρωση: 2013-07-04, 00:18:20
Πραξικόπημα χθες το βράδυ στην Αίγυπτο

Το τέλος της προεδρίας του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, σε διάγγελμά του προς το λαό. Πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ. Νέος πρόεδρος ορκίζεται την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώ ξεκινά μεταβατική περίοδος που θα οδηγήσει σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, αλλά και στην κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Στο μήνυμά του ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε το σχέδιο για την πολιτική μετάβαση που συμφωνήθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες, την αντιπολίτευση και τα κινήματα των νέων και εγγυήθηκε για την ασφάλεια και την ομαλότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» του στρατού, προβλέπεται ότι θα προκηρυχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο. Επίσης αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος και ορίζεται ως μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλι Μανσούρ ο οποίος θα ορκιστεί την Πέμπτη.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο στρατηγός Αλ Σίσι, περιστοιχισμένος από ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Αίγυπτος: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Ο ίδιος, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, είπε ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας.

Πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων. Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β’, ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, που ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, απ’ όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.

Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα». Αγνωστο είναι ωστόσο το πού ακριβώς βρίσκεται, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πριν το διάγγελμα του στρατού, παρέμενε στο γραφείο του στην προεδρική φρουρά.

Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Πριν τις ανακοινώσεις του αλ Σίσι, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης των ενόπλων δυνάμεων είχαν κυκλοφορήσει στους δρόμους του Καϊρου, ενώ είχε επίσης απαγορευτεί στον Πρόεδρο Μόρσι και τους στενούς του συνεργάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την εκπνοή του 48ωρου τελεσίγραφου που είχε απευθύνει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προς την πολιτική ηγεσία για να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Οι ανακοινώσεις του στρατηγού αλ Σίσι έγιναν δεκτές με πανηγυρισμούς από τα πλήθη των συγκεντρωμένων στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, ενώ πυροτεχνήματα γέμισαν τον βραδυνό ουρανό. «Στρατός και λαός, μια γροθιά» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε.

 

ethnos.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=