ΔΙΕΘΝΗ

Οι τίτλοι τέλους της ΕΡΤ στο διεθνή Τύπο

οι-τίτλοι-τέλους-της-ερτ-στο-διεθνή-τύπ-726301

Στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκεται και σήμερα ο «αιφνίδιος θάνατος» της ΕΡΤ με τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ να συνδέουν το “λουκέτο” στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ακλουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικα και να εφαρμόσει το μνημόνιο. Τα ξένα μέσα συνδέουν την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ με την αποτυχία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Wall Street Journal

«Η Ελλάδα τράβηξε την πρίζα του κρατικού καναλιού της και ήταν μεσάνυχτα», γράφει η εφημερίδα “Wall Street Journal” αναδεικνύοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ ως ένα από τα βασικά θέματα στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης. “Τουλάχιστον προσωρινά, είναι απαίτηση των διεθνών πιστωτών της χώρας”, προσθέτει η WSJ. Η αμερικανική εφημερίδα προσπαθεί να δώσει ένα κλίμα και εντός του ραδιομεγάρου. “Οι εργαζόμενοι παραμένουν στα στούντιο και το control room, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης”, γράφει.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κλείσιμο της ΕΡΤ για μερικούς μήνες θα γλυτώσει 100 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.Η WSJ αναφέρει επίσης ότι “για χρόνια η ΕΡΤ υπήρξε το χαϊδεμένο μέρος για πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις που έβρισκαν δουλειές στους υποστηρικτές τους κι έτσι συσσωρεύτηκε ένας αριθμός εργαζομένων που ποτέ δεν δικαιολογούσαν τα ποσοστά τηλεθέασης. Τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από το κονδύλι που πληρώνουν για την ΕΡΤ που ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο”.

New York Times

«Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα» γράφει η αμερικανική εφημερίδα αναφέροντας πως η ανακοίνωση της απόφασης ακολουθεί «την πίεση από τις πιστωτές της να μειωθεί η απασχόληση στο δημόσιο». Οι New Υork Times υπογραμμίζουν πως «αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση των βουλευτών, είναι μέτρο τόσο της απελπισίας όσο και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για διαγραφή θέσεων εργασίας».

Λίγες ημέρες πριν, υπενθυμίζει η αμερικανική εφημερίδα, το ΔΝΤ είχε επικρίνει (στην «ομολογία λάθους») την Αθήνα για αποτυχία στη «λήψη πολιτικά δύσκολων μέτρων». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για απομάκρυνση 4.000 υπαλλήλων φέτος -αριθμός, εξηγεί, «που μπορεί να μην μοιάζει μεγάλος στο σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά εδώ και τρία χρόνια λιτότητας, η χώρα δεν έχει απολύσει ούτε έναν».

Le Monde

«Αυτά δεν έγιναν ούτε στη δικτατορία», σχολιάζει η γαλλική εφημεριδα αναφερόμενη στον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ με τη χαρακτηριστική φωτογραφία μιας μαύρης οθόνης με το σήμα “no signal”. Η “Le Monde” φιλοξενεί δηλώσεις όσων βρέθηκαν χτες το βράδυ στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

“Αυτή είναι η Χούντα που έρχεται”, δήλωσε σοκαρισμένος ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, τενόρος της χορωδίας της ΕΡΤ. ’’Για εμένα αυτό δεν είναι Δημοκρατία. Είναι όπως η Χούντα, που επέβαλε τη δικτατορία στην Ελλάδα το 1967. Όσα συμβαίνουν είναι αντιδημοκρατικά’’ συμπλήρωσε.”Κανείς δεν περίμενε ένα τέτοιο λουκέτο, τόσο αιφνίδιο, με τέτοιο τρόπο” σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα .

Liberation

“H Eλλάδα έκλεισε με βίαιο τρόπο τη δημόσια τηλεόραση”, υποστηρίζει στην διαδικτυακή της έκδοση η γαλλική αριστερή εφημερίδα επισημαίνοντας ότι η κακή διοίκηση ήταν το κίνητρο για την κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργήσει με νέα δομή και λιγότερους υπαλλήλους.

BBC

Η είδηση για το «λουκέτο» στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, είναι δεύτερη μετά τα γεγονότα στην Τουρκία στο βρετανικό δίκτυο. Το βρετανικό BBC «φιλοξενεί» την είδηση στην κύρια ηλεκτρονική σελίδα του, με εκτεταμένο ρεπορτάζ από τα όσα διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ. Επιπλέον, παραθέτει τις δηλώσεις της δημοσιγράφου, Οντίν Λιναρδάτου.

«Είμαστε σοκαρισμένοι, είμαστε θυμωμένοι», δηλώνει στο βρετανικό Μέσο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, «αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ σε μια δημοκρατία, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ένα δημόσιο Μέσο».

Guardian

“Οι δημοσιογράφοι αντιστέκονται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την κρατική ραδιοτηλεόραση” , σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα υπό τον τίτλο: “Η Ελλάδα συγκλονίζεται από το κλείσιμο της ΕΡΤ”.
Ο Guardian φιλοξενεί επίσης στην ιστοσελίδα του φωτογραφίες από τους δημοσιογράφους που ξενύχτησαν έξω από το κτίριο του ραδιομεγάρου διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να βάλει “λουκέτο” στον κρατικό ραδιοτηλεοιπτικό φορέα.

Handelsblatt

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση». Στο κείμενό της για το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Handelsblatt αναφέρει αρχικά τις δεσμεύσεις για μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο: «Οι στόχοι εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί» επισημαίνει.

La Republica

«H εκκωφαντική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατέστη δυνατή χάρη σε νομοθετικό διάταγμα που επιτρέπει λήψη τέτοιου είδους δραστικών μέτρων», επισημαίνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα “La Republica”.

«Για αυτό και πολλοί ερμηνεύουν την ξαφνική κίνηση της Αθήνας σαν επίδειξη δύναμης του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την αποτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων -με την απόσυρση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ- χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά του ως προσωπικότητα με σιδηρά γροθιά», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου