ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νέα θύματα από ιό τύπου SARS στη Σαουδική Αραβία

επτά-νέα-θύματα-από-ιό-τύπου-sars-στη-σαουδ-782242

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας καθώς τα τελευταία 24ωρα αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την «Φεράρι των ιών» -έναν ιό τύπου SARS- ο οποίος έλαβε το όνομα αυτό λόγω της ταχύτητας εξάπλωσής του.

Ο κορονοϊός αυτός, όπως και ο Η7N9, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορούν να εξελιχθεί σε πανδημία.

Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι, τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν επτά θάνατοι στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον επικίνδυνο κορονοϊό σε 18.

Στο Ριάντ, οι πολίτες κυκλοφορούν στους δρόμους με χειρουργικές μάσκες καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρών, ο ιός μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αντιθέτως, ο H7H9, το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών , που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής στην Κίνα τον θάνατο 26 ανθρώπων: 24 στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη και δύο στην Ταϊβάν, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο κορονοϊός που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις στη Σ. Αραβία έχει πολλές ομοιότητες με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στις 26 Μαρτίου το θάνατο στο Μόναχο ενός εβδομηντάχρονου Σαουδάραβα που είχε προσβληθεί από τον ιό. Επί του παρόντος, ο ΠΟΥ δεν διαθέτει αρκετές πληροφορίες για να καταλήξει σε συμπεράσματα για τον τρόπο και την αιτία μετάδοσης του κορονοϊού, αν και διευκρινίζει ότι μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς ταχεία νεφρική ανεπάρκεια.

Τα κρούσματα της λοίμωξης από αυτόν τον νέο κορονοϊό -«nCoV» στην ιατρική ορολογία- εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Βρετανία και στη Γερμανία. Συνολικά ανέρχονται σε 30.

Ο ΠΟΥ είχε καλέσει σε επαγρύπνηση για την σοβαρή αυτή αναπνευστική νόσο. Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει ότι συνεργαζόταν με διεθνείς εμπειρογνώμονες και χώρες όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να εξετάσει τις συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου