ΔΙΕΘΝΗ

Απαγορεύτηκε διά βίου στον Περβέζ Μουσάραφ η συμμετοχή στις εκλογές

απαγορεύτηκε-διά-βίου-στον-περβέζ-μου-784132

Δικαστήριο του Πακιστάν επέβαλε στον πρώην πραξικοπηματία και πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ ισόβια απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές, εκτροχιάζοντας την προσπάθειά του να ανακτήσει πολιτική επιρροή κερδίζοντας έδρα στη Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο του Πακιστάν κηρύσσει έναν πολίτη αποκλεισμένο διά βίου από την συμμετοχή σε εκλογές.

Ο πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων επέστρεψε στη χώρα τον περασμένο μήνα έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αυτοεξορίας για να λάβει μέρος στις εκλογές της 11ης Μαΐου, όμως στελέχη εκλογικών επιτροπών απέρριψαν την υποψηφιότητά του λόγω των δικαστικών διώξεων σε βάρος του.

Το Εφετείο της Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, απέρριψε την προσφυγή του 69χρονου Μουσάραφ εναντίον του εξοστρακισμού του από την πολιτική.

«Ο πρώην δικτάτορας διέταξε να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό ανώτατοι δικαστικοί και ανέστειλε δύο φορές την ισχύ του Συντάγματος της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος του Εφετείου Ντοστ Μοχάμαντ Χαν κατά την ανάγνωση της απόφασής του.

Αντί να δημιουργήσει, όπως ήλπιζε, μια λαϊκή βάση, η επάνοδος του Μουσάραφ στο έδαφος του Πακιστάν είχε αρνητική έκβαση για τον ίδιο. Έγινε ο πρώτος πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας που συνελήφθη στην ιστορία της ασιατικής χώρας την Παρασκευή, όταν αστυνομικοί τον έθεσαν υπό κράτηση.

Την 20ή Απριλίου, δικαστήριο παρέτεινε την περίοδο κράτησης του Μουσάραφ για δύο εβδομάδες, -περίοδος που θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου- καθώς οι δικαστικοί σχεδιάζουν να προσαγάγουν τον πρώην δικτάτορα σε δίκη για την καταστολή των ανώτατων δικαστικών επί των ημερών του στην εξουσία.

Εξάλλου, ειδικό δικαστήριο για υποθέσεις τρομοκρατίας στην πόλη του στρατού, το Ραβαλπίντι, διέταξε ο Μουσάραφ να παραμείνει υπό κράτηση για 14 ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την κατηγορία ότι δεν παρείχε επαρκή ασφάλεια στην πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο πριν από την δολοφονία της, το 2007.

Η προθεσμία αυτή σημαίνει ότι ο Περβέζ Μουσάραφ θα περάσει την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στη φυλακή.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται διαδικασία-κλειδί σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του Πακιστάν να αποτινάξει την κληρονομιά δεκαετιών διακυβέρνησης από στρατιωτικά καθεστώτα, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας που μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση ολοκλήρωσε κανονικά τη θητεία της.

Επικρατέστερος νικητής στις εκλογές θεωρείται ο Ναουάζ Σαρίφ, ο πολιτικός τον οποίο είχε ανατρέψει ο Μουσάραφ προβαίνοντας σε πραξικόπημα το 1999.

Ο Μουσάραφ αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες σχετικά με τον θάνατο ενός αυτονομιστή ηγέτη στην επαρχία Μπαλουτσιστάν. Αρνείται κάθε ανάμιξή του.

Ο σημερινός πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Ιφτιχάρ Τσόντρι είχε εμπλακεί προσωπικά σε σύγκρουση με τον Μουσάραφ, που τον είχε απομακρύνει από τα καθήκοντά του το 2007, όταν αντιτάχθηκε στην προσπάθεια του στρατηγού να παραμείνει στην εξουσία. Αργότερα αποκαταστάθηκε.

Ο στρατός νεμόταν την εξουσία στο Πακιστάν για πάνω από τα μισά χρόνια της 66ετούς ιστορίας του, μέσω πραξικοπημάτων ή στα παρασκήνια. Το επιτελείο καθορίζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ακόμη κι όταν κυβερνούν πολιτικοί.

Όμως η σημερινή ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αναμιγνύεται λιγότερο -ή λιγότερο εμφανώς- στην πολιτική, επιλέγοντας να αφήνει τους πολιτικούς να επικρίνονται για τις αποτυχίες των πολιτικών που εφαρμόζονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου