ΔΙΕΘΝΗ

Βοστώνη: Στη λίστα με τους τρομοκράτες ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ

βοστώνη-στη-λίστα-με-τους-τρομοκράτες-787732

Η κριτική στο FBI σε ότι αφορά στον χειρισμό των επιθέσεων στη Βοστώνη, θα περιορίσει τις αστικές ελευθερίες, διαμηνύουν Αμερικανοί αξιωματούχοι προεξοφλώντας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι σε τζαμιά και άλλους πιθανούς “στόχους” των τρομοκρατών.

Την ίδια ώρα , από το κρεβάτι του πόνου, ο μικρότερος βομβιστής της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ δήλωσε ότι οι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν “όπλισαν” το χέρι του ιδίου αλλά και του αδερφού του.

Σύμφωνα με την Washington Post, o 19χρονος Τζοχάρ που εξακολουθεί να νοσηλεύεται, απαντά με σημειώματα στις ερωτήσεις των Αμερικανών ανακριτών . Μέχρι στιγμής, η αστυνομία των ΗΠΑ θεωρεί ότι τα δύο αδέλφια δεν συμμετείχαν σε καμία τρομοκρατική οργάνωση και απ’ ότι φαίνεται έχουν υιοθετήσει τις ριζοσπαστικές απόψεις κάτω από την επίδραση των εξτρεμιστικών ιστοσελίδων.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters, το όνομα του μεγαλύτερου αδερφού, Ταμερλάν, συμπεριλαμβανόταν στη λίστα διαβαθμισμένων εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης με τους “εν δυνάμει” τρομοκράτες. Η λίστα είχε τόσα πολλά ονόματα γεγονός που εμπόδισε τις αρχές να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστώνης.

Από την πλευρά της, η οικογένεια των αδελφών Τσαρνάεφ συνεχίζει να κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα για τις φονικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, λέγοντας ότι στόχος της Ρωσίας ήταν να χαρακτηριστούν τα δύο αδέλφια τρομοκράτες.

Ο Σαίντ Τσαρνάεφ, ένας εκ των αδερφών Τσαρνάεφ , ο οποίος ζει στην Τσετσενία, κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποστολή ψευδών πληροφοριών στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα είχε ως στόχο να πείσει τη Δύση πως η ισλαμιστική εξέγερση στο Βόρειο Καύκασο, έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

«Δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συμμετοχή της ρωσικής πλευράς», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο 56χρονος Τσαρνάεφ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας , Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πριν από λίγο ότι η τραγωδία στη Βοστώνη δείχνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τη νίκη κατά της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου