ΔΙΕΘΝΗ

Πωλήθηκε γράμμα από τον Τιτανικό για 142.000 δολάρια

πωλήθηκε-γράμμα-από-τον-τιτανικό-για-142-000-787971

Παρά το γεγονός ότι ο Τιτανικός έχει «πεθάνει» εδώ και 100 χρόνια, το ενδιαφέρον πολλών παραμένει αμείωτο για το βρετανικό υπερωκεάνιο, καθώς σε πρόσφατη δημοπρασία ένα γράμμα του πρώτου βιολιστή της ορχήστρας πωλήθηκε για περίπου 142.000 δολάρια.

Ένας ανώνυμος συλλέκτης δεν δίστασε να προσφέρει το υπέρογκο αυτό ποσό, προκειμένου να προσθέσει στη συλλογή του το ανεκτίμητο για εκείνον γράμμα.

Ο Wallace Hartley συνέχισε να παίζει μαζί με τους υπόλοιπους μουσικούς καθώς το πλοίο βυθιζόταν, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους αναστατωμένους επιβάτες.

Σύμφωνα με το BBC, οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει πως η τιμή του εν λόγω γράμματος θα κυμαινόταν μεταξύ 76.000 και 91.000 δολαρίων. Ωστόσο, η αξία του χειροποίητου αυτού αντικειμένου άγγιξε πολύ μεγαλύτερες προσφορές.

Ο οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge & Son, που πραγματοποίησε την δημοπρασία, υποστηρίζει ότι «το συγκεκριμένο γράμμα αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη, επειδή κυρίως είναι γραμμένο από τον βιολιστή που βρισκόταν στο πλοίο, και γι’αυτό το λόγο είναι πλήρως κατανοητό το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε».

Το γράμμα γράφτηκε στις 10 Απριλίου του 1912, πέντε μέρες δηλαδή πριν το πλοίο προσκρούσει σε παγόβουνο και τελικά οδηγηθεί στο βυθό, ενώ ο βιολιστής σκόπευε να το στείλει στους γονείς του.

Το περιεχόμενο της επιστολής είχε ως εξής:

«Μέχρι στιγμής το ταξίδι μας βαίνει καλώς. Το γράμμα μου είναι λίγοβιαστικό, αλλά προσπαθώ να τακτοποιηθώ ακόμη. Το πλοίο είναι πολύ ωραίο και φαίνεται να έχουν σπαταληθεί πολλά χρήματα γι’αυτό. Μου λέιπει πολύ το σπίτι και θα ήθελα πολύ να σας δω όλους έστω και για μία ώρα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Έχουμε μία πολύ καλή μπάντα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πολύ καλά. Έπρεπε να αγοράσω κάποια σεντόνια και έστειλα τα άπλυτα σπίτι. Ίσως φτάσω στο σπίτι την Κυριακή το πρωί. Είμαι χαρούμενος που το πόδι της μητέρας είναι καλύτερα».

Σύμφωνα με Lancashire Telegraph, η επιστολή του αρχιμουσικού του Τιτανικού είχε πωληθεί το περασμένο έτος για 186.000 δολάρια σε δημοπρασία στο New Hampshire .

Αυτό που προκαλεί επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το βιολί του μουσικού εντοπίστηκε, εξετάστηκε και τελικά επαληθεύτηκε η γνησιότητά του. Το συγκεκριμένο όργανο πρόκειται να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου