ΔΙΕΘΝΗ

Χρήση όπλου μαζικής καταστροφής στο κατηγορητήριο κατά Τσαρνάεφ

χρήση-όπλου-μαζικής-καταστροφής-στο-κ-788934

Τον δρόμο της τακτικής και όχι της στρατιωτικής Δικαιοσύνης θα πάρει η υπόθεση του υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν και επίσημα κατηγορίες.

Ο Τσαρνάεφ κατηγορείται για «συνωμοσία για την χρήση όπλου μαζικής καταστροφής» (weapon of mass destruction), για εκ προθέσεως δολιοφθορά ξένης περιουσίας με εκρηκτικά που προκάλεσε τον θάνατο.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Τσαρνάεφ δεν θα δικαστεί ως «μαχητής του εχθρού», εξέλιξη που θα έστελνε την υπόθεση στην στρατιωτική δικαιοσύνη και θα του στερούσε πολλά από τα δικαιώματα υπεράσπισης.

Σύμφωνα με το νόμο, «οι Αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να δικαστούν σε στρατοδικεία», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Κάρνεϊ.

Αν καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο Τσαρνάεφ μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκιση ορισμένων ετών, ισόβια ακόμα και την ποινή του θανάτου που πάντως δεν εφαρμόζεται στην Μασαχουσέτη.

Στο κατηγορητήριο υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την καταδίωξη που προηγήθηκε στους δρόμους της Βοστώνης.

Εκεί επισημαίνεται ότι κατά την αρπαγή ενός SUV από τους υπόπτους, ένας από τους δύο υπερηφανεύτηκε ότι οι εκρήξεις στο Μαραθώνιο είναι δικό του έργο. Ακόμη ένας από τους δύο απείλησε τον οδηγό με όπλο (του είπε «δεν αστειεύομαι»), αργότερα όμως ο οδηγός απέδρασε.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στην περιοχή όπου αντάλλαξαν πυρά με τους δύο υπόπτους χύτρα ταχύτητας παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Κατά τη σύλληψή του έφερε πάνω του την ταυτότητα του κολεγίου όπου φοιτούσε και πιστωτικές κάρτες, αναφέρει το κατηγορητήριο. Είχε, εξαιτίας της ανταλλαγής πυροβολισμών που προηγήθηκε, τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και τα άκρα.

Στο δωμάτιό του στο κολέγιο βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και λευκό τζόκει με αυτό που, κατά τις φωτογραφίες, φορούσε την ημέρα της επίθεσης.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν με τον ύποπτο να παραμένει νοσηλευμένος σε νοσοκομείο στη Βοστώνη μετά το σοβαρό τραυματισμό του κατά την επιχείρηση σύλληψης το βράδυ της Παρασκευής.

Κατά την περιπετειώδη επιχείρηση που κράτησε σχεδόν 24 ώρες (τις περισσότερες ο τσετσενικής καταγωγής ύποπτος τις πέρασε κρυμμένος σε μια βάρκα) σκοτώθηκε ο αδελφός του Ταμερλάν και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Νωρίτερα, άλλος ένας αστυνομικός είχε σκοτωθεί, πιθανόν από τα πυρά των αδελφών Τσαρνάεφ.

Ο ίδιος ο Τσαρνάεφ τραυματίστηκε σοβαρά και εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να μιλήσει στις Αρχές αν και απαντά γραπτά. Η κατάστασή του είναι σταθερή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου