ΔΙΕΘΝΗ

Σε πάρτυ ο Τσαρνάεφ δύο μέρες μετά την επίθεση

σε-πάρτυ-ο-τσαρνάεφ-δύο-μέρες-μετά-την-ε-789731

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΕΝΩ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ «ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ»

Να ανακτήσει δυνατότητα επικοινωνίας ώστε σύντομα να μπορέσει να απαντήσει στα «εκατομμύρια ερωτήματα» που τον βαρύνουν αναμένει από τον Τζοχάρ Τσαρναέφ το κορυφαίο ανακριτικό κλιμάκιο, στο οποίο έχει ανατεθεί η εξέτασή του. Ο Τσαρνάεφ που παραμένει νοσηλευόμενος και αυστηρά φρουρούμενος στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess της Μασαχουσέτης.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι ο 19χρονος Τσαρνάεφ έχει υποστεί τραύμα στο λαιμό και δεν είναι δυνατό να μιλήσει.

Ανάλογη εικόνα δίνει πηγή την οποία επικαλείται το Reuters. Αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο ότι ο 19χρονος φέρει τραύματα από τους πυροβολισμούς στο λαιμό και ότι δεν είναι σε θέση να μιλήσει εξαιτίας σοβαρής ζημιάς που έχει υποστεί στην γλώσσα.

Kατά τη διάρκεια ανεπίσημης ενημέρωσης, το Σάββατο, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντέβαλ Πάτρικ χαρακτήρισε την κατάσταση του Τσαρνάεφ «σοβαρή αλλά σταθερή», επιβεβαιώνοντας ότι ο 19χρονος δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει.

Σε πάρτυ ο Τσαρνάεφ δύο μέρες μετά την επίθεση

Οι αρχές δεν έχουν δώσει, δημοσίως, λεπτομέρειες για τα τραύματα που φέρει ο 19χρονος, για τον οποίο επιβεβαιώνεται ότι παραμένει διασωληνωμένος.

Οπως έγινε γνωστό όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του, ειδική ομάδα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας θα τον ανακρίνει χωρίς να του διαβάσει τα δικαιώματά του ενδεχομένως δε και χωρίς δικηγόρο παρόντα σύμφωνα με ειδικές διατάξεις του αμερικανικού δικαίου όταν η εγκληματική πράξη αφορά προστασία του κοινού από δημόσιο κίνδυνο.

Σε πάρτυ ο Τσαρνάεφ δύο μέρες μετά την επίθεση

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στην επιχείρηση σύλληψης του Τσαρνάεφ ενημέρωσε τους προϊσταμένους του ότι 19χρονος δεν ανεκρίθη εκείνη τη στιγμή: «Δεν του κάναμε καμία ερώτηση. Είχε ανάγκη άμεσης βοήθειας και τον μεταφέραμε κατευθείαν στο νοσοκομείο», δήλωσε.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος της Βοστόνης, Τομ Μενίνο, λόγω του σοβαρού του τραυματισμού του Τσαρνάεφ οι Αρχές ενδέχεται να μην μπορέσουν να τον ανακρίνουν ποτέ, ενώ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πήγε σε πάρτυ μετά τη βόμβα

Σε πάρτυ ο Τσαρνάεφ δύο μέρες μετά την επίθεση

Στην επιφάνεια έρχονται επίσης λεπτομέρειες από τη συμπεριφορά του Τσαρνάεφ μετά την τοποθέτηση της βόμβας.

Ενώ στρατός αξιωματικών είχε επιδοθεί σε πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της Βοστώνης, ο Τσαρνάεφ συμπεριφερόταν σαν να μην τρέχει τίποτα.

Κάθε μέρα μετά την επίθεση ο Τσαρνάεφ πήγαινε κανονικά στο κάμπους του πανεπιστημίου Dartmouth έως και το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου. Ο Τσαρνάεφ παρακολούθησε τα μαθήματα και συμμετείχε στα πάρτι στις εστίες του πανεπιστημίου, ενώ ολόκληρη η Βοστώνη ζούσε στιγμές τρόμου.

Φοιτήτρια δήλωσε στην Βoston Globe ότι εντόπισε τον Τσαρνάεφ το βράδυ της Τετάρτης σε πάρτυ που είχαν διοργανώσει φίλοι του.

«Ηταν άνετος, τίποτε άλλο», δηλώνει η φοιτήτρια που παρεκάλεσε την εφημερίδα να μην αναγράψει το όνομά της.

Μέσα στην εστία, οι φοιτητές έβλεπαν τις φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα το FBI και αστειεύονταν μεταξύ τους: «Λες να είναι ο Τζοχάρ; Με τίποτα!», λέει η Παμάλα Ρόλον.

Ενδείξεις φανατικού ισλαμιστή Οσον αφορά για τον 26χρονο Τάμερλαν Τσαρνάεφ, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία 3 χρόνια είχε ακολουθήσει ραγδαία πορεία σύγκλισης με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Το «κανάλι» που δημιούργησε στο Υοu Tube τον Αύγουστο του 2012, λίγο μετά την επιστροφή του από πολύμηνο ταξίδι στη Ρωσία, είχε διάφορα βίντεο κάποια από τα τα οποία έφεραν τον τίτλο «Τρομοκράτες» και γρήγορα διεγράφησαν. Δεν είναι ακριβές το πότε και από ποιον.

Ωστόσο μία σκηνή σε ένα από τα συγκεκριμένα βίντεο, αναφέρει το CNN, αποκάλυψε εντός της μέλη της ομάδας Imarat Kavkaz, (Εμιράτα του Καυκάσου) τα οποία αναγνωρίστηκαν από τα logo στα μπλουζάκια τους. Πηγή των διωκτικών αρχών ανέφερε στο CNN ότι ο Τσαρνάεφ είχε αρκετούς συνδέσμους με τη συγκεκριμένη ομάδα και εξετάζουν την πιθανότητα να ελάμβανε οδηγίες από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Ποινική μεταχέιριση που θυαθ οδηγήσουν στην ποινή του θανάτου ζητούν οι σκληροί Το Σάββατο, στον Τζοχάρ Τσαρνάεφ ανατέθηκε δημόσιος συνήγορος υπεράσπισης. Πρόκειται για την Μίριαμ Κόνραντ, επικεφαλής του γραφείου της Βοστόνης που αντιπροσωπεύει υπόπτους εγκληματικών πράξεων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο. Η Κόνραντ, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος δήλωσε ενήμερη «ότι το γραφείο της θα αναλάβει την υπόθεση μόλις ασκηθούν οι ποινικές διώξεις».

Οι συνήγοροι του συλληφθέντος υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στο νεαρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση για να αντιμετωπίσουν την πιθανή απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή, υποστήριξαν σήμερα ειδικοί αναλυτές.

Ηδη ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ και ο Τζον Μακέιν, προτρέπουν τον πρόεδρο Ομπάμα να επιφυλαχθεί 19χρονο συλληφθέντα ποινική μεταχείριση ανάλογη αυτής που αντιμετωπίζοθυν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους αντιμετώπιση θα συνιστούσε πρωτοφανή αντιμετώπιση Αμερικανού υπηκόου.

Αν και σε πολιτειακό επίπεδο το ποινικό σύστημα της Μασαχουσέτης δεν προβλέπει ποινή θανάτου, αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι ενάγουσα αρχή ενδέχεται να ζητήσει την επιβολή ποινής θανάτου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου