Ιταλία: Επανεξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ναπολιτάνο

Τελευταία ενημέρωση: 2013-04-20, 20:33:16
Ιταλία: Επανεξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ναπολιτάνο

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανεξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιταλία αφού στην έκτη κατά σειρά ψηφοφορία των 1.007 εκλεκτόρων φαίνεται ότι αποσπά τη σχετική πλειοψηφία.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας που επανεκλέγεται πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Ο Ναπολιτάνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι δέχεται την πρόταση της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι να επανεκλεγεί στην προεδρία προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην πολιτική κρίση.

Ο ηγέτης του Κινήματων των Πέντε Αστέρων (Μ5S) Μπέπε Γκρίλο από την πλευρά του είχε χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την επανεκλογή του Ναπολιτάνο και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.

«Πρέπει να μαζευτούμε εκατομμύρια. Μην με αφήσετε μόνο ή με μια χούφτα ανθρώπους. Είτε θα έχουμε δημοκρατία εδώ ή θα χαθούμε ως χώρα», τόνισε.

 

Η θητεία του 88 ετών Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα έληγε στις 15 Μαΐου. Μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες για την ανάδειξη του διαδόχου του, οι Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι και Μόντι συναντήθηκαν μαζί του για να τον πείσουν να είναι ξανά υποψήφιος. Ο Ναπολιτάνο ήταν έτοιμος να αποχωρήσει. Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες απέρριπτε το ενδεχόμενο επανεκλογής του, λέγοντας ότι είναι πολύ μεγάλος για μια δεύτερη θητεία. Δεδομένου όμως του πολιτικού αδιεξόδου, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την απόφασή του. Ο Ναπολιτάνο τώρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης. 

Νωρίτερα, μετά την πρόταση για την επανεκλογή του στη θέση της ιταλικής προεδρίας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο ανέφερε:

 

«Με επίγνωση των λόγων που μου παρουσιάσθηκαν και με σεβασμό σε όσους επελέγησαν ως υποψήφιοι, έως τώρα, στις ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρω την συγκατάθεση και τη διάθεση που μου ζητήθηκε.

Στις σημερινές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συζητήθηκαν θέματα που δεν σχετίζονται με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Γνώμονάς μου αυτή την στιγμή είναι η βαθιά επίγνωση ότι δεν μπορώ να αρνηθώ μιαν αναγκαία ανάληψη ευθύνης προς το Έθνος, με την ελπίδα να υπάρξει μια ανάλογη, συνολική, ανάληψη ευθύνης».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=