ΔΙΕΘΝΗ

Η Αγγλία πενθούσε τη βαρόνη Θάτσερ και η… άλλη Αγγλία πανηγύριζε

η-αγγλία-πενθούσε-τη-βαρόνη-θάτσερ-και-792413

Η ζωή και πολιτική πορεία της Μάργκαρετ Θάτσερ δίχασε όσο λίγοι την αγγλική κοινωνία και, όπως ήταν αναμενόμενο, το ίδιο συνέβη και με το θάνατό της, ενώ, στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού βρέθηκαν αρκετοί για να την αποδοκιμάσουν ακόμη και μετά θάνατον.

Πολλοί επικριτές της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ γύρισαν την πλάτη τους στη πομπή της κηδείας της και μερικοί άλλοι αποδοκίμασαν γιουχάροντας καθώς το φέρετρό της περνούσε σήμερα από τους δρόμους του κέντρου του Λονδίνου πάνω σε έναν κιλλίβαντα πυροβόλου.

Ένας άνδρας κρατούσε πανό που έγραφε «Ούου!» και μερικοί φώναξαν «απόβρασμα», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άσχετο με τα να υπήρξαν ή όχι υποστηρικτές της Θάτσερ διαμαρτύρονταν για τα πολλά εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την κηδεία της τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση προωθεί μέτρα περικοπών.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ή ήταν γραμμένα σε πανό καταδεικνύουν την οργή αρκετών Βρετανών.

«Μια ήσυχη και ιδιωτική κηδεία θα ήταν ένδειξη σεβασμού απέναντι στους πολλούς ανθρώπους που υπέφεραν και υποφέρουν ακόμη από τις πολιτικές της»

«Σκότωσε ανθρώπους μέσω της φτώχειας, της απελπισίας και τους πολέμου»

«Γιατί να πληρώσουμε εκατομμύρια λίρες για την κηδεία μίας εκατομμυριούχου»

«Ας αναπαυθεί μέσα στην ντροπή»

Δημοσκοπήσεις έδειξαν πως πολλοί Βρετανοί είναι δυσαρεστημένοι με τα έξοδα της κηδείας που υπολογίζονται σε 10 εκατ. στερλίνες (11,6 εκατ. ευρώ) και τα οποία θα καλύψουν οι φορολογούμενοι, ενώ μερικοί αριστεροί βουλευτές επισήμαναν πως η πομπώδης κηδεία είναι υπερβολική.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απολύτως αρμόζον και σωστό», απαντάει με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Κάμερον.

Στο Facebook, οι αντίπαλοι της «Σιδηράς Κυρίας» εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η κηδεία «του προσώπου στο οποίο οφείλονται 30 χρόνια περικοπών στο κράτος πρόνοιας» έρχεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Το θέμα συζητήθηκε μάλιστα χθες το βράδυ στο κοινοβούλιο, την ώρα που η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ αναπαυόταν σ’ ένα παρεκκλήσι του κτιρίου του κοινοβουλίου πριν μεταφερθεί στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Η κηδεία αυτή τείνει «προς την αγιοποίηση» διαμαρτυρήθηκε ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ. Είναι «υπερβολικά ακριβή, υπερβολικά πολυτελής, υπερβολικά βασιλική».

Η ουσία είναι, πάντως, ότι ακόμη και το τελευταίο κεφάλαιο της πολυτάραχης ζωής της Μάργκαρετ Θάτσερ σφραγίστηκε από διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις για μια ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου