ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημιώσεις λόγω αναβολής στους συγγενείς των θυμάτων νεοναζί

αποζημιώσεις-λόγω-αναβολής-στους-συγ-793542

Οι εξοργισμένες για την καθυστέρηση των αποζημιώσεών τους οικογένειες των Τούρκων θυμάτων ενός πυρήνα Νεοναζί που δικάζεται για εγκλήματα στη Γερμανία, θα λάβουν αποζημιώσεις και για τα έξοδά τους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Βερολίνου.

Η δίκη της 38χρονης Μπεάτε Τσέπε, η οποία προσάγεται για τη συμμετοχή της στις ρατσιστικού κινήτρου δολοφονίες οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μίας αστυνομικού, επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο στο Μόναχο, όμως το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της έως τις 6 Μαΐου.

Οι συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων και ένα κυβερνητικό στέλεχος περιέγραψαν την αναβολή της δίκης ως σκληρή απόφαση για τις κατά βάση χαμηλού εισοδήματος μέλη των οικογενειών τους, τα οποία αναγκάζονται να απουσιάσουν από την εργασία τους, να αγοράσουν αεροπορικά εισιτήρια και να πληρώνουν ξενοδοχεία στο Μόναχο.

Ο Γκαμζέ Κουμπασίκ, του οποίου ο πατέρας Μεχμέτ βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό το 2006, μιλώντας στην εφημερίδα Ρουρ Ναχρίχτουνγκ χαρακτήρισε την αναβολή «χαστούκι στο πρόσωπο» των θυμάτων. «Προετοιμαζόμουν νοητικά για τη δίκη αυτή. Η ψυχική πίεση απλώς αυξάνεται»,πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας (πρωτεύουσας της οποίας είναι το Μόναχο) Μπεάτε Μερκ δήλωσε πως «όλοι αυτοί θα λάβουν οικονομική αποζημίωση» γι’ αυτά τα έξοδα.

Η αναβολή «σημαίνει επιπλέον πίεση για πολλά από τα θύματα αυτά», πρόσθεσε η ίδια. Πολλοί από όσους θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας είναι συγγενείς των 10 θυμάτων της νεοναζιστικής ομάδας.

Οι αποζημιώσεις θα χορηγηθούν και στους 70 ανθρώπους που κλήθηκαν στη δίκη από την πολιτική αγωγή.

Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση να αναβάλει τη δίκη για να διευθετήσει τις διαπιστεύσεις του Τύπου, έπειτα από τις πολλαπλές διαμαρτυρίες για τον τρόπο επιλογής των μέσων ενημέρωσης που θα καλύψουν την πολύκροτη δίκη—κατά χρονική προτεραιότητα, με βάση την υποβολή αιτήσεων.

Νewsbeast.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου