ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών στο Ιράν, δεκάδες νεκροί στο γειτονικό Πακιστάν

ισχυρός-σεισμός-78-βαθμών-στο-ιράν-δεκά-793558

Ισχυρότατος σεισμός συντάραξε τη Μέση Ανατολή και έγινε αισθητός στις χώρες του Κόλπου έως το Ντουμπάι. Μέχρι αυτήν την ώρα οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, ενώ εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες θύματα.

Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί στο Ιράν και 30 στο Πακιστάν, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. «Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αλλά λαμβάνουμε πληροφορίες για εκατοντάδες νεκρούς στην περιοχή» μετέδωσε ο σταθμός.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που πλήττει το Ιράν.

Γ. Χουλιάρας: «Ανεξέλεγκτη η δόμηση πυρηνικών εργοστασίων»

Ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών δήλωσε πως είναι ο δεύτερος μεγάλος σεισμός που σημειώνεται μέσα σε μία εβδομάδα στο Ιράν.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα (Τρίτη 9 Απριλίου) στην επαρχία Μπούσεχρ, στο νότιο Ιράν και ήταν της τάξης των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το χρονικό του Εγκέλαδου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.44 (ώρα Ελλάδος) στο Ιράν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν (86 χλμ. από την πόλη Khash) και το εστιακό του βάθος ορίζεται στα 100 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, η δόνηση σημειώθηκε στις 13:44 (ώρα Ελλάδος), σε απόσταση 86 χιλιομέτρων από το Χασχ και 167 από το Ιρανσάχρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε μία πρώτη ενημέρωση από το πρακτορείο Fars, η πόλη Σαραβάν, που είναι κοντά στο επίκεντρο, «δεν φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές».

Στις επαρχίες που είναι στην ευρύτερη περιοχή, το Σιστάν και το Βαλουχιστάν, έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες, αναφέρει η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος. Στις πληγείσες ζώνες έσπευσαν σωστικά συνεργεία.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων στη Μέση Ανατολή ως και την Ινδία. Αναφορές από το Νέο Δελχί στην Ινδία μιλούν για κτίρια να ταλαντεύονται και ανθρώπους να βγαίνουν στο δρόμο έντρομοι.

Κτίρια εκκενώθηκαν στο Ντουμπάι και το Κατάρ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Απριλίου είχε σημειωθεί και άλλος ισχυρός σεισμός στο Ιράν, κοντά στην πόλη Μπουσέρ στον Περσικό Κόλπο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 37 άνθρωποι. Το μέγεθός του ήταν 6,3 βαθμοί. Οι Αρχές του Ιράν είχαν διαβεβαιώσει ότι από εκείνη τη δόνηση δεν είχε επηρεαστεί η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.

Ο πυρηνικός σταθμός δεν επηρεάστηκε ούτε από το σεισμό των 7,8 βαθμών, όπως ανέφερε η ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε το εργοστάσιο. Οι άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι στα κεντρικά και τα δυτικά, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

Το Ιράν βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, στα όρια δύο λιθοσφαιρικών πλακών. Σε μία από τις χειρότερες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή του Μπαμ το 2005 είχαν σκοτωθεί 25.000 άνθρωποι και η πόλη είχε σχεδόν ισοπεδωθεί. Το Μπαμ απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τρίτης.

Eρασιτεχνικό video τη στιγμή του σεισμού:

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έχει πλήξει ποτέ το Ιράν σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1990 και είχε μέγεθος 7,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Περίπου 37.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100.000 είχαν τραυματιστεί σε έναν σεισμό που ισοπέδωσε δεκάδες πόλεις και περίπου 1.870 χωριά.

Ισχυροί σεισμοί στο Ιράν

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου