ΔΙΕΘΝΗ

Οφείλεται η οικονομική κρίση στην κατανάλωση κοκαΐνης;

οφείλεται-η-οικονομική-κρίση-στην-κατ-793883

“Η Wall Street μέθυσε” είχε πει ο G.W. Bush όταν τον είχαν ρωτήσει για την τότε φρέσκια οικονομική κρίση που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2008, υπό Προεδρίας του.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο ψυχίατρος και μέλος της κρατικής επιτροπής κατά των ναρκωτικών της Βρετανίας David Nutt, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Sunday Times την Κυριακή 14 Απριλίου αναφερει ότι «οι τραπεζίτες που κάνουν χρήση κοκαΐνης και η κουλτούρα που προωθούν, της απληστίας, της υπερβολικής φιλοδοξίας και του ανταγωνισμού είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης».

Η κοκαΐνη ένα ναρκωτικό που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την λήψη ριψοκίνδυνων αποφάσεων καθώς ο χρήστης υπερεκτιμά τις δυνατότητες του, ήταν αγαπημένη διασκέδαση των τραπεζικών και των golden boys ανά τον κόσμο. Κατά κοινή ομολογία η πιστωτική κρίση της δεκαετίας του ’90 ήταν αποτέλεσμα “υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της αγοράς” σύμφωνα με οικονομολόγους όπως ο Alan Greenspan. Και όπως αναφέρουν πολλοί οικονομικοί αναλυτές μόνο κάποιος που υπερεκτιμά τις δυνατότητες του θα αγόραζε ακίνητα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν θα του απέφεραν καμία αξία άπαξ και η αγοραστική αξία των ακινήτων έπεφτε (όπως και έγινε).

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, άρθρο της Guardian σε συνέχεια της συνέντευξης πρώην στελέχους τραπεζών μιλούσε για το παράδειγμα του Bernie Madoff, πρώην προέδρου του NASDAQ που πλέον μετά από δεκάδες απατεωνιές βρίσκεται φυλακή, του οποίου το γραφείου είχε το παρατσούκλι Βόρειος Πόλος, καθώς οι ποσότητες κοκαίνης ήταν άπλετες και διαθέσιμες για όλα τα στελέχη του.

Ο καθηγητής Dr Chris Luke, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Cork, που έχει μελετήσει την επιρροή της κοκαίνης στους τραπεζίτες, δήλωσε πως “σημαντικές προσωπικότητες στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους έπαιρναν απερίσκεπτες αποφάσεις ως αποτέλεσμα της μεγαλομανίας που τους προκαλούσε η χρήση κοκαίνης. Πίστευαν οτι έχουν … 110% δίκιο και έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτό το χάος”.

Απληστία, εγωισμός, άγνοια και αδίστακτες αποφάσεις φυσικά ήταν χαρακτηριστικά που βοήθησαν στις λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις, αλλά το ναρκωτικό αυτό όπως φαίνεται είχε ρόλο στην οικονομική κρίση της Αμερικής και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στις δύο εφημερίδες, πλέον τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη, υπαίτιοι για λάθος κινήσεις στην οικονομική αγορά, πλέον φοβούνται να κάνουν χρήση του ναρκωτικού για να μην γίνουν ακόμα μεγαλύτερα λάθη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου