ΔΙΕΘΝΗ

«Ιεροσυλία» η δημοπρασία των μασκών των Ινδιάνων Χόπι

ιεροσυλία-η-δημοπρασία-των-μασκών-τ-796084

Δικαστήριο του Παρισιού έδωσε μεν τελικά το πράσινο φως για να γίνει η αμφιλεγόμενη δημοπρασία 70 μασκών που θεωρούνται ιερές από την φυλή των Αμερικανών Ινδιάνων Χόπι, αλλά η διαδικασία συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες πλήθους όσων ήταν συγκεντρωμένο στην αίθουσα.

«Αυτό δεν είναι εμπόριο, αυτά είναι ιερά πράγματα» φώναξε μία γυναίκα όταν πωλήθηκε η μάσκα «μητέρα-κοράκι» που πωλήθηκε για 160.000 ευρώ, τρεις φορές πάνω από την εκτίμηση.

Αμέσως η γυναίκα οδηγήθηκε κλαίγοντας έξω από την αίθουσα.

Συνολικά οι μάσκες απέφεραν 931.000 ευρώ. Μία από αυτές αγοράστηκε από ένωση που σκοπεύει να την επιστρέψει στους Χόπι.

Οι μάσκες θεωρούνται ιερές καθώς αντιπροσωπεύουν το πνεύμα των προγόνων των 18.000 Χόπι, που ζουν στη βορειοανατολική Αριζόνα.

Χρονολογούνται στον 19ο και τον 20ο αιώνα ενώ, κατά τους Ινδιάνους, κάποιες είχαν κλαπεί και καλούσαν τον οίκο δημοπρασιών να αποδείξει το αντίθετο.

Για τους Χόπι είναι ιεροσυλία να μεταδοθούν ακόμα και εικόνες των μασκών: για το λόγο αυτό το Associated Press αποφάσισε να μην διανείμει εικόνες των μασκών μαζί με το ρεπορτάζ του. (Άλλα πρακτορεία μετέδωσαν κανονικά εικόνες).

Δικαστική εμπλοκή

Υποστηρικτές των Χόπι είχαν καλέσει τον οίκο δημοπρασιών να αναστείλει την πώληση των μασκών λόγω της πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας τους.

Ωστόσο δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε την προσφυγή της φυλής και της Survival International, μιας ΜΚΟ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της φυλής, με το επιχείρημα ότι μπορεί να επέμβει μόνον για την προστασία ανθρωπίνων λειψάνων ή ζωντανών όντων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν επιβάλλει απαγορεύσεις στην πώληση που θα μπορούσαν να έχουν ισχύ και στη Γαλλία.

«Η απόφαση αυτή είναι πολύ απογοητευτική», δήλωσε ο Πιερ Σερβάν-Σρεμπέρ, δικηγόρος της Survival International. «Δεν είναι τα πάντα προς πώληση ή αγορά και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Σε επιστολή του ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ χαρακτήριζε την δημοπρασία των μασκών «ιεροσυλία» και αξίωνε την επιστροφή τους στα μέλη της φυλής. Η δημοπρασία θα είναι «εγκληματική χειρονομία, η οποία έχει έναν σοβαρό ηθικό αντίκτυπο», επισήμαινε στην επιστολή του.

Παράλληλα και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Παρίσι, Τσαρλς Ρίβκιν, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» και ζήτησε από τον οίκο δημοπρασιών να αναβάλει την δημοπρασία.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει την δημοπρασία, ο Σερβάν-Σρεμπέρ προσέφυγε στο Συμβούλιο Πωλήσεων, έναν συμβουλευτικό οργανισμό για τους οίκους δημοπρασιών, ο οποίος δίνει την άδεια για να ξεκινήσει μια δημοπρασία. Ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι ζήτησε την διακοπή της δημοπρασίας, χωρίς, όπως επισήμανε, να πιστεύει πως έχει πιθανότητες επιτυχίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου