ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο παραίτησης εξετάζει ο Ναπολιτάνο για την άρση του αδιεξόδου

ενδεχόμενο-παραίτησης-εξετάζει-ο-ναπ-714700
Το ενδεχόμενο άμεσης παραίτησης εξετάζει ο ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters πηγής που πρόσκειται στον πρόεδρο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για νέα προσφυγή στις κάλπες.
«Είναι ένα μόνο από τα πιθανά σενάρια» προσθέτει η πηγή.
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναζητά τρόπος να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός». Μέσα στο Σάββατο θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με όλους τους σχολιαστές, ο ιταλός πρόεδρος έχει δυο εναλλακτικές: ή να αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο επιλογής του, που να μπορέσει να εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη των κομμάτων ή να αναγγείλει την άμεση παραίτησή του, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του, που θα κληθεί να αποφασίσει αν πρέπει να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.
Μάλιστα, και οι περισσότερες ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Τζ.Ναπολιτάνο, του οποίου η θητεία λήγει στις 15 Μαΐου, εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης, καθώς το Σύνταγμα εμποδίζει έναν πρόεδρο να διαλύσει το Κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες της θητείας του.
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο συλλογισμός του ιταλού προέδρου να διέρρευσε στον Τύπο, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Ο 87χρονος πρόεδρος συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κυριότερων κομμάτων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο μετεκλογικό χάος.
Ωστόσο, οι διαφωνίες και η στάση των κομμάτων έδειξε γρήγορα ότι οι ελπίδες για μια κυβέρνηση συνασπισμού έχουν εξανεμιστεί και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δύσκολα θα αποφευχθεί.
Σε μεγάλο συνασπισμό επιμένει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακόμη και με τον Μπερσάνι πρωθυπουργό, επιστρέφοντας την μπάλα στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς που παραμένει όμως αρνητική σε συγκυβέρνηση.
Το βράδυ της Παρασκευής τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο ιταλός πρόεδρος θα ανακοίνωνε την απόφασή του για την επίλυση της πολιτικής κρίσης μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.
Τώρα, όμως, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι «η απόφαση του Ναπολιτάνο πρόκειται να ληφθεί εντός της σημερινής ημέρας».
Εάν τελικά ο Μπερσάνι αναθέσει σε πρόσωπο που δεν συνδέεται με κάποιο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε δεν αποκλείεται υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί να αναλάβουν η Άννα Μαρία Καντσελιέρι (υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών), ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου