ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τουρκικά ΜΜΕ η δίκη της NSU

χωρίς-τουρκικά-μμε-η-δίκη-της-nsu-715255

Η πολυαναμενόμενη δίκη της Μπεάτε Τσέπε για το ρόλο της στη γερμανική νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση NSU θα διεξαχθή στις 17 Απριλίου απουσία πολλών μεγάλων ξένων ενημέρωσης.

Στη λίστα των διαπιστευμένων μέσων ενημέρωσης με διασφαλισμένη θέση στην αίθουσα του δικαστηρίου, δεν υπάρχει ούτε ένα τουρκικό μέσο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από τα συνολικά δέκα θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης, οκτώ ήταν τουρκικής καταγωγής.

Στη μικρή αίθουσα του δικαστηρίου του Μονάχου θα κάθονται από τις 17 Απριλίου -ημερομηνία έναρξης της δίκης- μόλις 50 δημοσιογράφοι.

Διασφαλισμένη θέση έχουν οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και τηλεοπτικοί σταθμοί. Μετρημένα είναι τα ξένα μέσα ενημέρωσης που έλαβαν διαπίστευση: πρόκειται για δυο εφημερίδες και έναν τηλεοπτικό σταθμό από την Ολλανδία.

Καθαρά γραφειοκρατική απόφαση

«Ηχηρά ονόματα» έμειναν εκτός και βρίσκονται στη λίστα των 73 «επιλαχόντων» που θα λάβουν θέση εντός της δικαστικής αίθουσας μόνο εάν δεν εμφανιστεί κάποιος από τους 50 πρώτους. Ανάμεσά τους η εφημερίδα New York Times, το BBC και το Al Jazeera. Εκτός έμειναν όμως και όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η Χουριέτ.

Όπως σημειώνει ο τούρκος δημοσιογράφος Μουσταφά Γκιορκέμ:

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πληροφορίες από δεύτερο χέρι. Εξαρτόμαστε από τις απόψεις τρίτων, θα πρέπει να υιοθετούμε τις απόψεις τρίτων. Αυτό δεν είναι υγιής ενημέρωση».

Ο λόγος της απόφασης αυτής του μπορεί να είναι απλός, αλλά όχι οπωσδήποτε κατανοητός: όπως ανακοίνωσε το γραφείου τύπου του δικαστηρίου, η λίστα καταρτίστηκε αυστηρά στη βάση της χρονολογικής σειράς που κατατέθηκαν οι αιτήσεις. 123 οι ενδιαφερόμενοι, ανάμεσά τους πολλά τουρκικά μέσα -εντούτοις κανένα ελληνικό, παρότι ένα από τα θύματα ήταν Έλληνας- αλλά μόλις 50 οι θέσεις στη δικαστική αίθουσα. «Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε», σχολιάζουν σήμερα καυστικά πολλοί γερμανοί αναλυτές, επικρίνοντας τη γραφειοκρατική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.

Αντιδρά η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

Όπως είπε προς τη DW και ο Γιώργος Παππάς, μέλος του προεδρείου της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Γερμανία:

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για να αποκλειστούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι από συγκεκριμένες χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Το ενδιαφέρον και εκτός Γερμανίας ήταν γνωστό.

Η Ένωση θεωρεί ακατανόητο το ότι δεν λήφθηκε καμία πρόνοια για δημοσιογράφους μέσων κυρίως από την Τουρκία και την Ελλάδα, δεδομένου ότι οκτώ θύματα ήταν Τούρκοι και ένας Έλληνας. Γι΄ αυτό και η Ένωση ζητά από το δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφαση».

Η εξάρθρωση της νεοναζιστικής οργάνωσης πριν από έναν χρόνο προκάλεσε σοκ στη Γερμανία καθώς αποκαλύφθηκε ότι επί σειρά ετών οι γερμανικές διωκτικές αρχές κινούνταν στα τυφλά, κάνοντας πολλά και τρομακτικά λάθη κατά τη διάρκεια των ερευνών. Το κυριότερο ήταν ότι παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν κατά καιρούς, οι αρχές απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα για τη δολοφονία των εννέα μεταναστών.

Εξίσου μεγάλο σοκ προκάλεσε στη συνέχεια η διαπίστωση ότι ενδεχομένως πολλές από τις δολοφονίες θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. Στο εδώλιο θα καθίσει τώρα η μοναδική επιζώσα του νεοναζιστικού τρίου της NSU Μπεάτε Τσέπε η οποία κατηγορείται για τη σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, συνέργεια σε 10 δολοφονίες αλλά και συμμετοχή σε 15 ληστείες τραπεζών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου