ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του ο Μπρέιβικ

νορβηγία-δεν-θα-παρευρεθεί-στην-κηδεί-715542
Δεν θα επιτραπεί τελικώς στον Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος είχε προβεί στη μαζική δολοφονία 77 ανθρώπων το 2011 στο νησί Ουτόγια, να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του, η οποία έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή.

Ο καταδικασμένος σε 21 χρόνια κάθειρξης Μπρέιβικ, είχε ζητήσει άδεια για να παρακολουθήσει την τελετή ταφής της Γουέντσε Μπέρινγκ, η οποία ήταν από τους λίγους ανθρώπους οι οποίοι έμειναν δίπλα του ακόμη και την περίοδο της αυτοαπομόνωσής του, πριν να αρχίσει το δολοφονικό του κρεσέντο.

Η Μπέρινγκ είχε αρνηθεί να καταθέσει στη δίκη του υιού της.

Ο Άντερς Μπρέιβικ, 34 ετών σήμερα, είχε μετακομίσει στο σπίτι της μητέρας του το 2006, μετά από μία σειρά αποτυχημένων επιχειρηματικών «ανοιγμάτων».

Η μητέρα του καταδίκου έχασε τη μάχη με το θάνατο στα 66 της χρόνια, ενώ είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά τον υιό της στη φυλακή στις αρχές Μαρτίου.

Κατηγορώντας το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα ότι ευνοεί μια «ισλαμική κατάληψη» της Νορβηγίας, ο Άντερς Μπρέιβικ τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στα κεντρικά κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο, αφαιρώντας τη ζωή οκτώ ανθρώπων στις 22 Ιουλίου 2011.

Λίγο αργότερο, επιτέθηκε ένοπλος και σκότωσε 69 ανθρώπους, μέχρι και ηλικίας 14 ετών, στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας Ένωσης Εργατικής Νεολαίας, νεολαιίστικης οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος, στο μικρό νησί Ουτόγια.

Μολονότι η νορβηγική νομοθεσία θέτει ως μέγιστο όριο κάθειρξης τα 21 χρόνια, εάν ο Άντερς Μπρέιβικ κριθεί επικίνδυνός, πιθανότατα θα κρατηθεί επ’ αόριστον, ενώ μέχρι στιγμής κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου