ΔΙΕΘΝΗ

Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ οι γάμοι ομοφυλόφιλων

ενώπιον-του-ανωτάτου-δικαστηρίου-των-715550

Εν μέσω συγκεντρώσεων από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, υπερμάχων και πολέμιων του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, άρχισε την Τρίτη η ιστορικής σημασίας διήμερη ακρόαση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ επί του δικαιώματος των ατόμων ιδίου φύλου στο γάμο.

Οι εννέα δικαστές του Σώματος καλούνται να εξετάσουν τη νομιμότητα της απαγόρευσης του γάμου ομοφυλόφιλων στην Καλιφόρνια, σε μία διαδικασία που θα μπορούσε να επανακαθορίσει τον τρόπο που η Αμερική ορίζει το γάμο.

Μεσούσης της ακρόασης, δύο δικαστές που θεωρούνται αμφιταλαντευόμενοι, εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς την απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια -την αποκαλούμενη Πρόταση 8 που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους το 2008- καθώς εξέταζαν δικηγόρο που υπεραμύνεται της απαγόρευσης.

Ο δικαστής Άντονι Κένεντι έθεσε ζήτημα «νομικής ζημίας» για τα 40.000 παιδιά που μεγαλώνουν από ομοφυλόφιλους γονείς στην Καλιφόρνια, λέγοντας ότι «θέλουν οι γονείς τους να έχουν πλήρη αναγνώριση».

Τα φώτα ήταν εξ αρχής στραμμένα στον συντηρητικό δικαστή που διορίστηκε από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος όμως έχει γνωμοδοτήσει δύο φορές στο παρελθόν με τρόπο που διεύρυνε τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Αμφιβολίες για την απαγόρευση προήλθαν και από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος και είναι ο προεδρεύων της ακρόασης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Ρόμπερς προεδρεύει των ακροάσεων της Τρίτης και της Τετάρτης και των ακόλουθων μυστικών διαβουλεύσεων που θα διαρκέσουν μήνες έως την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, πιθανώς τον Ιούνιο.

Η υπόθεση ήλθε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε μία περίοδο κατά την οποία αρκετές πολιτείες αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και το ζήτημα κοντεύει να γίνει το νέο πεδίο «ιδεολογικής μάχης» για τα αστικά δικαιώματα στη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ.

Επί τάπητος τίθεται η Πρόταση 8 -η οποία είχε κυρωθεί με δημοψήφισμα στην πολιτεία της Καλιφόρνια και απαγορεύει την επέκταση του θεσμού του γάμου και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου- όπως και η ακρόαση για την προεδρική «Πράξη για την Προστασία του Γάμου» (DOMA) του 1996, που περιορίζει το γάμο σε νομική ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Το Δικαστήριο έχει διάφορες επιλογές στη «φαρέτρα» του για να περιορίσει ή να επεκτείνει τη βαρύτητα της απόφασής του στη νομοθεσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τα ένα άκρο του φάσματος των επιλογών που έχουν οι δικαστές είναι, όπως λένε οι New York Times, να αποφανθούν ότι το Σύνταγμα επιβάλλει σε όλες τις πολιτείες να αφήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται (με σκεπτικό που θα υποστηρίζει ότι η απαγόρευση είναι περιορισμός σε ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα).

Από την άλλη, θα μπορούσε να αποφανθεί ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει τίποτε σχετικό και η κάθε πολιτεία έχει το ελεύθερο να νομοθετήσει όπως θέλει -και αυτό επειδή θεωρείται απίθανο ότι το Δικαστήριο θα υιοθετήσει σκεπτικό που θα απαγορεύσει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών σε πολιτείες που τον έχουν υιοθετήσει.

Το ενδιάμεσο μεταξύ των δύο επιλογών είναι πλούσιο: Με διάφορους τρόπους, οι δικαστές μπορεί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την Πρόταση 8 χωρίς αυτό να επηρεάζει τις ανάλογες νομοθεσίες σε άλλες περιπτώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου