ΔΙΕΘΝΗ

Αλλαγή πορείας για τους γκέι γάμους από ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή

αλλαγή-πορείας-για-τους-γκέι-γάμους-απ-2037

Η προσωπική εμπειρία, μετά την αποκάλυψη του γιου ότι είναι ομοφυλόφιλος, οδήγησε τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή του Οχάιο Ρομπ Πόρτμαν να αλλάξει ριζικά στάση πάνω στο ζήτημα των γάμων των ομοφυλόφιλών και να υποστηρίξει ανοιχτά πλέον, αντίθετα με την συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων του ίδιου κόμματος.

Οι αντιλήψεις του, είπε, ήταν το αποτέλεσμα της αυστηρής ανατροφής του σε οικογένεια μεθοδιστών.

Ως βουλευτής το 1996 (πριν δηλαδή περάσει στη Γερουσία) είχε ψηφίσει υπέρ νόμου που όριζε τον γάμο μόνο σαν ένωση άνδρα και γυναίκας. Τρία χρόνια αργότερα καταψήφισε νόμο που επέτρεπε τις υιοθεσίες σε γκέι ζευγάρια στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Αλλά το 2011 ο γιος του τού αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος και αυτό έκανε τον Πόρτμαν να αλλάξει αντιλήψεις.

Ο Πόρτμαν και η σύζυγός του ένιωσαν έκπληξη για την αποκάλυψη αλλά στήριξαν το γιο τους. Επιπλέον ενημέρωσε παράγοντες των Ρεπουμπλικάνων όπως τον Μιτ Ρόμνεϊ που είναι κατά του γάμου και τον Ντικ Τσένι που τάσσεται υπέρ, καθώς η κόρη του είναι ομοφυλόφιλη.

Όπως έγραψε ο γερουσιαστής σε εφημερίδα του Οχάιο ότι «αν δύο άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι να κάνουν μια ισόβια δέσμευση αγάπης και φροντίδας σε καλές και δύσκολες εποχές, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τους αρνηθεί τη δυνατότητα να παντρευτούν».

Προσθέτει ότι το Κογκρέσο πρέπει μεν να ακυρώσει διάταξη νόμου που απαγορεύει την αναγνώριση του γάμου των ομοφυλόφιλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά οι πολιτείες δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να εγκρίνουν αυτές τις ενώσεις.

Ο γιος του Γουίλ σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε ότι είναι «εξαιρετικά περήφανος» για τον πατέρα του.

Εννέα πολιτείες στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλήρως το δικαίωμα του γάμου σε άτομα του ίδιου φύλου και άλλες αναγνωρίζουν αστικές ενώσεις που δίνουν αρκετά από τα δικαιώματα των ετερόφυλων ζευγαριών.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση ένα από τα πλέον επίμαχα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ταχτεί –και μάλιστα προεκλογικά, παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο– ανοιχτά υπέρ του γάμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου