ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Δύο χρόνια από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι

ιαπωνία-δύο-χρόνια-από-τον-φονικό-σεισ-6640

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι που σκόρπισαν το θάνατο σε 19.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία αλλά και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Σε μήνυμά του προς τους συμπατριώτες του που μεταδόθηκε στο διαδίκτυο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε καλεί τον ιαπωνικό λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πληγέντες της 11ης Μαρτίου 2011, της χειρότερης καταστροφής από την οποία δοκιμάστηκε η χώρα μεταπολεμικά.

Η κυβέρνηση διοργανώνει σήμερα εθνική τελετή στο Τόκιο, παρουσία του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο στη μνήμη των 15.881 νεκρών στους οποίους προστίθενται 2.668 αγνοούμενοι. Επιμνημόσυνες τελετές θα οργανωθούν επίσης στις πληγείσες περιοχές, ενώ ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλο το αρχιπέλαγος στις 14.16’ τοπική ώρα (07.46’ ώρα Ελλάδος), ώρα κατά την οποία πριν από δύο χρόνια ισχυρός σεισμός 9 βαθμών συγκλόνιζε τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Σε λιγότερο από μια ώρα μετά το σεισμό, ένα γιγάντιο κύμα που ξεπερνούσε τα 20 μέτρα έπληξε τις παράκτιες περιοχές, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά του και καταστρέφοντας λιμάνια, σπίτια, σχολεία, εργοστάσια.

Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐιτσι, τα συστήματα ψύξης υπέστησαν βλάβη μετά το σεισμό και τις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις και οι αντιδραστήρες θερμάνθηκαν τόσο ώστε να προκληθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά αυτό του Τσερνόμπιλ 25 χρόνια νωρίτερα.

Δύο χρόνια μετά, η ανοικοδόμηση δεν προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

«Μόλις ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας πέρυσι συνάντησα και άκουσα πολλούς ανθρώπους από την πληγείσα περιοχή. Μέσα στα προσωρινά καταλύματα συμμερίστηκα το θάρρος και τον πόνο των προσφύγων», εξήγησε ο επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης.

Ο Αμπε μετέβη τρείς φορές στις πληγείσες περιοχές Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, μετά την εκλογή του στις 26 του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Απαιτείται από όλους δύναμη σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή», τονίζει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Youtube και μετά στο Twitter και στο Facebook.

«Κάντε δωρεές, συμμετέχετε στη φιλανθρωπική δράση, ταξιδέψτε στις πληγείσες περιοχές και αγοράστε προϊόντα του Τοχόκου (βορειοανατολική Ιαπωνία)», κάλεσε τους συμπολίτες του ο Αμπε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι να δοθεί βοήθεια στους πληγέντες».

Υποσχέθηκε ότι θα επιταχυνθούν οι εργασίες ανοικοδόμησης, εκφράζοντας εκ νέου τα συλλυπητήριά του στους οικείους των 19.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα της καταστροφής, καθώς και στους συγγενείς των 2.000 ιαπώνων που πέθαναν από την εξάντληση και τις αρρώστιες.

Μετά την επιστροφή του στην εξουσία, έπειτα από μια πρώτη σύντομη θητεία το 2006-2997, ο Αμπε δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν μεγάλα ποσά για τις εργασίες ανοικοδόμησης στη βορειοανατολική Ιαπωνία και οικονομική βοήθεια στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου