ΔΙΕΘΝΗ

«Έφυγε» ο μεγάλος μαέστρος Βόλφγκανγκ Σαβάλις

έφυγε-ο-μεγάλος-μαέστρος-βόλφγκανγ-16739

Ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της Γερμανίας, διεθνώς φημισμένος πιανίστας, ο Βόλφγκανγκ Σαβάλις, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική λυρική σκηνή της Βαυαρίας. Ο εκλιπών επί 20 συναπτά έτη διετέλεσε (σ.σ: από το 1972 έως και το 1992) καλλιτεχνικός και διοικητικός διευθυντής της.

«Το όνομά του είναι συνδεδεμένο – περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου – με την λυρική σκηνή του Μονάχου όπου συναισθανόμαστε τούτη την ώρα την καλλιτεχνική του αύρα-επιρροή ενώ μας διακατέχει βαθειά λύπη για τον θάνατό του. Άφησε πίσω του ένα βαρύ αποτύπωμα, αυτό χάρη στην απαράμιλλη μουσική δύναμή του και την πολύ ξεχωριστή προσωπικότητά του», δήλωσε σχετικά με την απώλεια του Σαβάλις ο τωρινός καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Μονάχου, Νίκολας Μπάχλερ.

Αύριο θα γίνει στη Λυρική Μονάχου συναυλία, ως ύστατος φόρος τιμής προς τον Σαβάλις, όπου ο διεθνούς φήμης Ζούμπιν Μέτα θα διευθύνει το «Ρέκβιεμ» του Τζιουζέπε Βέρντι, τιμώντας και τα 200 χρόνια από την απώλεια του Ιταλού μουσουργού.

Το 1953 ήταν που ο Βόλφγκανγκ Σαβάλις συνέπραξε για πρώτη φορά με την Φιλαρμονική του Βερολίνου και διευθύνει Βάγκνερ στο φεστιβάλ Μπάιροϊτ έως και το 1962. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λυρικής του Μονάχου παρέδωσε, μετά από 20ετή λαμπρή θητεία, το 1992.

Ο Σαβάλις – γεννημένος το 1923 στο Μόναχο – δεν παρέμεινε, όμως, ανενεργός. Μετανάστευσε αμέσως μετά στις ΗΠΑ και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας», η οποία συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των πλέον φημισμένων αμερικανικών. Στη λαμπρή καλλιτεχνική του διαδρομή ο Σαβάλις διηύθυνε – μεταξύ άλλων – την Σκάλα του Μιλάνου, την Φιλαρμονική του Λονδίνου, την «Ορχήστρα των Παρισίων» και την «Συμφωνική Βιέννης».

Αναμφίβολα, όμως, πολύ σημαντική είναι η συνεργασία με την «Φιλαρμονική του Ισραήλ» που είχε ο Σαβάλις στο απόγειο της καλλιτεχνικής του διαδρομής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου