ΔΙΕΘΝΗ

«Σκληρή απάντηση» σε νεοναζισμό και αντισημιτισμό ζητεί ο Ναπολιτάνο

σκληρή-απάντηση-σε-νεοναζισμό-και-α-38396

Τα ξεσπάσματα νεοναζισμού ή αντισημιτισμού πρέπει να τιμωρούνται σκληρά, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι μεταξύ του ιταλικού πληθυσμού υπάρχει μια «ευρύτερη από ποτέ» επίγνωση του γεγονότος ότι ο διωγμός των Εβραίων ήταν «διαστροφή και αθλιότητα».

Ωστόσο, ο Ναπολιτάνο υπογράμμισε ότι του προκαλεί ανησυχία η «ανοιχτά νεοναζιστική άθλια ιδεολογία – σκουπίδι» και «ο ρατσισμός, για άλλη μια φορά κυρίως αντιεβραϊκός», ο οποίος κυκλοφορεί ανάμεσα σε ορισμένες ομάδες της νεολαίας και των χούλιγκαν.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας έκανε λόγο για τερατουργήματα που ακόμη κι αν απλώς εκστομίζονται απαιτούν «την σκληρότερη απάντηση από το κράτος».

Την περασμένη εβδομάδα δύο μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κάζα Πάουντ» φυλακίστηκαν και πέντε τέθηκαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό για τον ξυλοδαρμό πολεμίων τους, την παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών και την συμμετοχή τους σε ανατρεπτική οργάνωση.

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε στις μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες τους, στις οποίες έκαναν λόγο για τον βιασμό μιας νεαρής εβραίας και την πυρπόληση του καταστήματος ενός εβραίου κοσμηματοπώλη.

Μιλώντας την Κυριακή με αφορμή την διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μουσολίνι «πιέστηκε» για να υιοθετήσει ρατσιστικούς νόμους από τη ναζιστική Γερμανία.

Εκτός από αυτό το σοβαρό λάθος, το φασιστικό καθεστώς του «είχε δράσει ορθά σε πολλούς άλλους τομείς», είχε σημειώσει ο Μπερλουσκόνι.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατέβασε αργότερα τους τόνους όσον αφορά τα σχόλιά του, υπογραμμίζοντας ότι «καταδικάζει τις δικτατορίες» και δηλώνοντας «ακλόνητος φίλος του Ισραήλ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου