ΔΙΕΘΝΗ

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος

κατάσταση-εκτάκτου-ανάγκης-κήρυξε-ο-α-40672

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι την πόλη Πορτ Σάιντ μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που ακολούθησαν τη δικαστική ετυμηγορία για την ποδοσφαιρική τραγωδία που είχε σημειωθεί πέρυσι στην πόλη.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής ο Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Πορτ Σάιντ και άλλες δύο πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, όπου έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες περισσότεροι από 45 άνθρωποι.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Πορτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ από τη Δευτέρα και για έναν μήνα -από τις εννέα το βράδυ έως τις έξι το πρωί.

Απευθυνόμενος στους Αιγύπτιους μετά τις ταραχές του Σαββατοκύριακου, ο Μοχάμεντ Μόρσι είπε ότι μπορεί να λάβει περαιτέρω βήματα «για το καλό της Αιγύπτου», καθώς είναι «καθήκον» του ως πρόεδρος, ενώ κάλεσε παράλληλα τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε έναν «εθνικό διάλογο».

Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ανέφερε σε ένα πρώτο σχόλιο ότι καλωσορίζει τις κινήσεις του προέδρου προς αποκατάσταση της ασφάλειας και ζήτησε να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση διαλόγου.

Την Κυριακή άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 430 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια την Κυριακή στο Πορτ Σάιντ. Τα θύματα, ανάμεσά τους ένας 18χρονος που χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα, σκοτώθηκαν κατά την κηδεία ορισμένων από τα θύματα του Σαββάτου.

Πυροβολισμοί άγνωστης προέλευσης ακούστηκαν, ενώ τα σώματα των νεκρών τυλιγμένα σε λευκά σάβανα, μεταφέρονταν από ένα τζαμί προς το νεκροταφείο. Χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην κηδεία.

«Δεν υπάρχει κανένας Θεός εκτός από τον Αλλάχ» φώναζε το πλήθος που ακολουθούσε την πομπή στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Μερικοί εξέφραζαν επίσης την οργή τους κατά της ισλαμικής εξουσίας, φωνάζοντας: «Κάτω η εξουσία του Ηγέτη [της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι.

Στην πόλη του Πορτ Σάιντ η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου μετά την θανατική καταδίκη 21 κατηγορουμένων για την ποδοσφαιρική τραγωδία του Φεβρουαρίου του 2012, όταν 74 άτομα σκοτώθηκαν στο γήπεδο έπειτα από αγώνα ποδοσφαίρου.

Οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας αλ-Μάσρι του Πορτ Σάιντ επιτέθηκαν σε παίκτες και υποστηρικτές της αντίπαλης ομάδας Αλ-Άχλι του Καΐρου. Τα περισσότερα θύματα πέθαναν από εγκεφαλικά χτυπήματα και ασφυξία στη διάρκεια της ταραχής που επικράτησε.

Μετά τη δικαστική απόφαση που καταδικάζει σε θάνατο 21 οπαδούς της τοπικής ομάδας του Πορτ Σάιντ, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Κάτοικοι της πόλης κατήγγειλαν «πολιτική» απόφαση «που θυσίασε τα παιδιά τους», ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι απειλές των οπαδών της αντίπαλης ομάδας για χάος, αν η τιμωρία δεν ήταν αρκετά αυστηρή.

Εν τω μεταξύ, στο Κάιρο και την εμβληματική πλατεία Ταχρίρ σημειώθηκαν για τέταρτη συνεχή ημέρα την Κυριακή συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών που κατηγορούν τον Μόρσι ότι πρόδωσε τους στόχους της επανάστασης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου