ΔΙΕΘΝΗ

Οι δισεκατομμυριούχοι που πήγαν στο Νταβός

οι-δισεκατομμυριούχοι-που-πήγαν-στο-ν-41581

Κάθε χρόνο και για μία εβδομάδα η ελβετική πόλη μπορεί περήφανα να ισχυριστεί ότι είναι το πλουσιότερο σημείο του πλανήτη. Το 2013 δεν είναι εξαίρεση, καθώς περίπου 80 μεγιστάνες με περιουσία δισεκατομμυρίων παρίστανται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μαζί με εκατοντάδες κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες και πάνω από 2.500 επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Παρόντες στο χειμερινό θέρετρο των Αλπεων είναι πάνω από 12 από αυτούς που το Bloomberg παρακολουθεί για την κατάρτιση του Bloomberg Billionaires Index, ενός ημερήσιου δείκτη που καταγράφει την συνολική περιουσία των 100 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Σήμερα, η περιουσία τους που «εκπροσωπείται» στο Φόρουμ ξεπερνά τα 260 δισ. δολάρια.

Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft είναι ο πλέον εύπορος στην πόλη του Νταβός αυτές τις ημέρες, με περιουσία 64,1 δισ. δολάρια, ακολουθούμενος από τον Μουκές Αμπάνι, τον ισχυρότερο άνθρωπο της Ινδίας με περιουσία 27,1 δισ. δολάρια, που ελέγχει μεταξύ άλλων περίπου 45% της Reliance Industries. Ο Αμπάνι είναι διάσημος για το «φτωχικό» που διατηρεί στην Βομβάη και εκτιμάται στα 500 εκατ. δολάρια.

Τρίτος τη τάξει από τους παρόντες είναι ο Τζορτζ Σόρος, ο διαχειριστής επενδύσεων που «έχει γράψει Ιστορία» στις αγορές με τα κέρδη των 1 δισ. δολαρίων παίζοντας εις βάρος της βρετανικής στερλίνας το 1992. Ο Σόρος μάλιστα, που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος παγκοσμίως άνω των 80 ετών μετά τον Μπάφετ, παραθέτει ένα κοκτέιλ πάρτι στο Hotel Seehof.

Πριν φτάσουν οι προαναφερθέντες, στο Νταβός ήταν ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ο Αλίσερ Ουσμάνοφ με τα 19,8 δισ. ευρώ, που θεωρείται ο πλουσιότερος Ρώσος με βάση την δηλωμένη περιουσία του.

Την πρώτη πεντάδα κλείνει, με τα 18,8 δισ. δολάρια που κατέχει, ο Λακσμί Μιτάλ, ο βασιλιάς του χάλυβα, που διατηρεί και αυτός ένα ακίνητο αξίας 500 εκατ. ευρώ στο Κέσινγκτον του Λονδίνου και την επονομαζόμενη Οδό των Δισεκατομμυριούχων.

«Το να πηγαίνεις στο Νταβός είναι ένας καλός τρόπος να πετύχεις πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα» σχολιάζει ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος Αντί Γκοντρέζ, πρόεδρος της ομώμυνης φίρμας καταναλωτικών ειδών με έδρα την Βομβάη. «Μπορείς να δεις ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο ίδιο σημείο και είναι ουσιαστικά πολύ καλές εκπαιδευτικές διακοπές. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε πολλούς τομείς. Είναι ένα ωραίο μέρος».

Ο Ρος Περό ο νεότερος, στα 54 του ηγείται πλέον της περιουσίας δισεκατομμυρίων του πατέρα του, που κατέβηκε δύο φορές ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και είναι κι αυτός παρών. Οπως είπε, πήγε εκεί για να κερδίσει χρόνο -με ένα αντί για πολλά ταξίδια- και να αποκτήσει ιδία αντίληψη για το τι σκέφτονται άλλοι ισχυροί άνθρωποι στον πλανήτη. «Επίσης, για να δω ποια “συμβατική σοφία” κυριαρχεί μεταξύ των πολιτικών ηγετών … συνήθως δεν είναι ακριβής και συνήθως κάνω το αντίθετο, αλλά είναι χρήσιμο να την γνωρίζω».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου