ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία : Περισσότερα δικαιώματα στους άγαμους πατέρες

γερμανία-περισσότερα-δικαιώματα-στο-42091

Με την αλλαγή του νόμου περί γονικής επιμέλειας ενισχύονται τα δικαιώματα των γερμανών άγαμων ανδρών. Τα δικαστήρια θα αποφασίζουν για την κοινή επιμέλεια, χωρίς όμως ακρόαση των γονέων.

«Ο νόμος είναι σαφής. Γυναίκες και άνδρες έχουν ίδια δικαιώματα με εξαίρεση την επιμέλεια των παιδιών. Εκεί η γυναίκα έχει περισσότερα δικαιώματα», λέει ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Γκάμπερτ. Για πολλά χρόνια ο Γερμανός δημοσιογράφος είχε εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα για την επιμέλεια του γιού του. Εάν στη Γερμανία άγαμοι γονείς δεν δηλώσουν ότι αναλαμβάνουν από κοινού την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, τότε η μητέρα μπορεί να αρνηθεί στον πατέρα την επιμέλεια του παιδιού τους.

«Μέχρι πρόσφατα τα γερμανικά δικαστήρια θεωρούσαν ότι το παιδί θα πρέπει να ζει με τη μητέρα γιατί μόνο εκείνη του διασφαλίζει την ευτυχία. Αυτά τα στερεότυπα ανατρέπονται πλέον με τη νέα ρύθμιση. Ελπίζω ότι θα αλλάξει και ο τρόπος απονομής δικαιοσύνης, αλλά και η στάση των αρμόδιων υπηρεσιών», λέει ο Κρίστιαν Γκάμπερτ στην DW.

Το 2010 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ρύθμιση αυτή δεν συνάδει με το Σύνταγμα, μιας και δεν παρέχεται στον πατέρα δυνατότητα δικαστικού ελέγχου. Το νομοσχέδιο με την μεταρρύθμιση του νομικού καθεστώτος περί επιμέλειας θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 31 Ιανουαρίου.

Προβλέπει ότι η επιμέλεια θα δίνεται κατ΄ αρχήν στη μητέρα. Αν όμως ο πατέρας καταθέσει αίτημα για κοινή επιμέλεια τότε αποφασίζει το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων. Σε περίπτωση που η μητέρα δεν καταθέσει γραπτώς ένσταση κατά της κοινής επιμέλειας τότε το αρμόδιο δικαστήριο αποφασίζει με ταχεία διαδικασία κρίνοντας κατά διακριτική ευχέρεια.

Ενστάσεις για τη νέα διαδικασία

Η Μίριαμ Χόχαϊζελ από το σύνδεσμο μονογονεϊκών οικογενειών χαιρετίζει το νόμο, με τον οποίο ενισχύονται τα δικαιώματα των ανδρών στην δικαστική διεκδίκηση της κοινής επιμέλειας.

Διατυπώνει ωστόσο ενστάσεις:

«Ασκούμε κριτική στην ταχεία διαδικασία, κατά την οποία η απόφαση λαμβάνεται με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης και χωρίς την προηγούμενη ακρόαση των γονέων ή των αρμόδιων υπηρεσιών. Έχουμε να κάνουμε με συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων.

Δεν αρκεί απλώς μια γραπτή διαδικασία».

Για τις 31 Ιανουαρίου ο σύνδεσμος πατέρων «Ξεκίνημα» σχεδιάζει δράσεις διαμαρτυρίας, επειδή σύμφωνα με το νομοσχέδιο η απόφαση του οικογενειακού δικαστηρίου για την επιμέλεια θα λαμβάνεται το νωρίτερο ενάμιση μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού.

Όπως υποστηρίζει ο σύνδεσμος όμως, στο διάστημα αυτό αποφασίζονται συχνά το όνομα, η βάπτιση ή ακόμη η περιτομή ενός παιδιού. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Ράινερ Ζονενμπέργκερ ζητά μια διαφορετική ρύθμιση, έτσι ώστε να ισχύει από την αρχή η κοινή επιμέλεια των παιδιών, όπως ισχύει για παράδειγμα στη Γαλλία και τη Ρωσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου