ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισλαμιστές απαγόρεψαν ακόμα και τη μουσική

οι-ισλαμιστές-απαγόρεψαν-ακόμα-και-τη-42100

Φανατικοί ισλαμιστές απαγόρεψαν κάθε μορφή μουσικής στο βόρειο Mαλί, αναγκάζοντας πολλούς μουσικούς να καταφύγουν στο νότο, φοβούμενοι για τη ζωή τους. Στην πρωτεύουσα Μπαμάκο τραγουδούν τώρα κατά της βίας.

Ο μουσικός Ζούζου από την πόλη Γκάο στο βόρειο Μάλι είναι ένας από πολλούς μουσικούς που κατέφυγαν στην πρωτεύουσα Μπαμάκο, όταν την περασμένη άνοιξη παραστρατιωτικές ομάδας ισλαμιστών έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας. Οι ισλαμιστές απαγόρευσαν όλες τις μορφές μουσικής, ακόμα και τους μελωδικούς ήχους των κινητών. «Αισθάνομαι πολύ άσχημα, διότι έρχομαι από το βορά. Οι δικοί μου είναι ακόμα εκεί και υποφέρουν. Και η μουσική υποφέρει, λέει ο αφρικανός μουσικός στην DW.

Oι ισλαμιστές έχουν διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα με λαθρεμπόρους όπλων και ναρκωτικών. Ακραίες μορφές της Σαρίας εφαρμόζονται στο Τιμπουκτού και παντού στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ανάμεσά τους λιθοβολισμοί και ακρωτηριασμοί. Παράλληλα οι ισλαμιστές καταστρέφουν ιστορικά κτίρια και τόπους λατρείας αφού πρώτα τους χαρακτήρισαν αντιισλαμικούς. Με επίσημα διατάγματα απαγόρευσαν την μουσική της Δύσης. «Χωρίς ελευθερία είναι σαν να βρίσκεσαι στη φυλακή. Χρειάζεσαι την ελευθερία για να αισθάνεται άνθρωπος», λέει ο μουσικός Ζούζου.

«Φεστιβάλ της Ερήμου στην Εξορία»

Μετά την απαγόρευση της μουσικής στο βόρειο Μαλί οι μουσικοί άρχισαν να δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Οι ισλαμιστές έθεσαν τέλος και στο γνωστό «Φεστιβάλ της Ερήμου» που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο από το 2001 στο Τιμπουκτού. «Είμαστε πολύ λυπημένοι για αυτό, λέει ο διοργανωτής του φεστιβάλ Μάνι Ανσάρ: «Είχαμε ξεκινήσαμε να δημιουργούμε κάτι σημαντικό για το Τιμπουκτού και ολόκληρη τη χώρα».

Ο Μάνι Ανσάρ κατάγεται από το Τιμπουκτού. Προέρχεται από οικογένεια νομάδων κτηνοτρόφων, που ζουν βόρεια της πόλης. Και εκείνος δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και έτσι δεν επέστρεψε ξανά στο σπίτι του. Δεν τον βάζει όμως κάτω! Θα πραγματοποιήσουμε το φεστιβάλ αλλού, διαβεβαιώνει. «Δεν μπορούμε να τους πολεμήσουμε με όπλα, λέει ο Μάνι Ανσάρ. «Τα μοναδικά μου όπλα είναι ο πολιτισμός και η μουσική», λέει ο διοργανωτής του “Festival au desert“, που σύντομα θα μετονομαστεί σε “Festival au desert en exil“, «Φεστιβάλ της Ερήμου στην Εξορία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου