ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: «Επώδυνη» η ήττα στην Κάτω Σαξονία

μέρκελ-επώδυνη-η-ήττα-στην-κάτω-σαξο-44659

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη «λύπη» της για την «επώδυνη» ήττα του κόμματός στις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

«Δεν θα προσποιηθώ, μετά από όλα τα συναισθήματα που προκάλεσαν αυτές οι εκλογές, η ήττα πονάει ακόμα περισσότερο. Είμαστε όλοι θλιμμένοι σήμερα», είπε η κ. Μέρκελ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι επικράτησαν με μία μόλις έδρα διαφορά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) σε μια εκλογική αναμέτρηση – θρίλερ στο κρατίδιο, που έχει πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε η Εφορευτική Επιτροπή του κρατιδίου, SPD και Πράσινοι εξασφαλίζουν 33% και 14% των ψήφων και συνολικά 69 έδρες, έναντι 68 εδρών που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που έλαβαν 36% και 9,9% αντίστοιχα.

Το FDP συγκέντρωσε περίπου δύο μονάδες περισσότερες από ό,τι στις εκλογές του 2008, ενώ το CDU κατέγραψε απώλειες έξι μονάδων, στοιχείο που για πολλούς αναλυτές σημαίνει ότι το κόμμα της Μέρκελ «διοχέτευσε» ψήφους προς τους εταίρους της, προκειμένου να διασώσει την κυριαρχία της στο κρατίδιο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ανατρέπει επίσης τις ισορροπίες στην Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ) προς όφελος της αντιπολίτευσης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να μπλοκάρονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και αρχηγός των Ελεύθερων Δημοκρατών προσφέρθηκε να παραιτηθεί, ωστόσο το κόμμα του δεν έκανε δεκτή την προσφορά του.

Πάντως, σε μία ένδειξη δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του κ. Ρέσλερ, παρά το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα στην Κάτω Σαξονία, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Ράινερ Μπρούντερλε ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει τη διοργάνωση της εκστρατείας του κόμματος για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Τα ποσοστά του κόμματος σε εθνικό επίπεδο έχουν υποχωρήσει στο 2%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά οι προβλέψεις ότι δεν θα εισέρχονταν στο κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας διαψεύστηκαν.

Τα σχόλια του Τύπου

Η ήττα του CDU στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξονίας αποτελεί «εφιάλτη» για τη γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος σύσσωμος επιρρίπτει την ευθύνη για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στο FDP.

«Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα για την CDU-CSU», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel στην διαδικτυακή του έκδοση, στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Ο εφιάλτης της Μέρκελ».

Μετά τις ήδη οδυνηρές ήττες στη Ρηνανία της βόρειας Βεστφαλίας και στη Βάδη-Βιρτεμβέργη τα τελευταία χρόνια, το κυβερνών κόμμα «χάνει και πάλι σε ένα σημαντικό κρατίδιο», όπου η επιτυχία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμάχησαν με τους Πράσινους επανατοποθετεί τους όρους της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία θα είναι «πολύ πιο σκληρή από όσο ήλπιζε η καγκελάριος», σύμφωνα με το Der Spiegel.

«Το FDP κλέβει τις κρίσιμες ψήφους του CDU… που του έλειψαν στον τελικό λογαριασμό», σύμφωνα με την Bild. «Η καγκελάριος, η οποία έκανε εκστρατεία κατά της υποστήριξης των ψηφοφόρων της CDU προς το FDP μπορεί να συμπεράνει ότι οι εξελίξεις την δικαίωσαν», γράφει η Bild, προειδοποιώντας ότι στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου θα ισχύσει η αρχή «ο καθένας για τον εαυτό του».

Της ίδιας άποψης εμφανίζεται η Die Welt, για την οποία η ενίσχυση του FDP προκάλεσε μία πράξη κανιβαλισμού στους κόλπους του συνασπισμού FDP-CDU.

«Αποτέλεσμα: Σώσαμε έναν στρατηγό, αλλά χάσαμε τη μάχη», γράφει η Die Welt, η οποία αποτιμά σε 12.000 τις ψήφους που έλειψαν για μία νίκη του CDU, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης 10.000 συντηρητικοί ψηφοφόροι ψήφισαν FDP αντί CDU.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου