ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» στην κάνναβη σε σχολεία και παιδικές χαρές λέει το Αμστερνταμ

όχι-στην-κάνναβη-σε-σχολεία-και-παιδ-71891

Στην επίσημη απαγόρευση της χρήσης κάνναβης στα σχολεία, μέτρο το οποίο λαμβάνεται για πρώτη φορά με καθολική ισχύ για ολόκληρη την πόλη, θα προχωρήσει ο δήμος του Αμστερνταμ.

Η εκπρόσωπος της δημαρχίας Ίρις Ρέσεφ δήλωσε ότι θα απαγορευθεί επισήμως η χρήση της ινδικής κάνναβης «εντός και γύρω από τα σχολεία του Αμστερνταμ», υπογραμμίζοντας ότι το νέο μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο.

Μολονότι η χρήση κάνναβης απαγορεύεται ήδη σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι η πρώτη πόλη η οποία λαμβάνει και επισήμως μια τέτοια απόφαση καθολικής ισχύος.

Η κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών είναι παράνομη στην Ολλανδία. Ωστόσο από το 1976 επιτρέπεται η πώληση κάνναβης (μέχρι 5 γραμμάρια κατ’ άτομο) και η κατανάλωσή της στα κόφι σοπ.

Σύμφωνα με την Ρέσεφ, ο νέος δημοτικός κανονισμός θα βοηθήσει τους διευθυντές των σχολείων και τους καθηγητές να εφαρμόσουν την απαγόρευση αφού θα μπορούν στο εξής να καλούν την αστυνομία για να συλλάβει τους παραβάτες.

Για τη χρήση ινδικής κάνναβης μέσα ή κοντά σε ένα σχολείο «μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο ή υποχρεωτική κοινωνική εργασία», εξήγησε η εκπρόσωπος του δήμου.

Η χρήση κάνναβης θα απαγορευθεί επίσης στις παιδικές χαρές. Επιπλέον, τα κόφι σοπ τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων από κάποιο σχολικό ίδρυμα, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2014.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 οι δήμοι της Ολλανδίας θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα απαγορεύσουν ή όχι την πώληση κάνναβης στα κόφι σοπ και σε άτομα τα οποία δεν κατοικούν μόνιμα στη χώρα.

Το Αμστερνταμ, το οποίο φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο των κόφι σοπ ολόκληρης της χώρας, διαβεβαίωσε ότι οι πόρτες των καταστημάτων αυτών θα παραμείνουν ανοιχτές και για τους τουρίστες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου