ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπερλουσκόνι τα βάζει με την κυβέρνηση Μόντι

ο-μπερλουσκόνι-τα-βάζει-με-την-κυβέρνη-74748
Σφοδρή επίθεση στον Μάριο Μόντι εξαπέλυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό ότι προωθεί οικονομικές πολιτικές που του υπαγορεύει η Γερμανία.
« Η κυβέρνηση Mόντι έχει ακολουθήσει τις γερμανικές πολιτικές που η Ευρώπη προσπάθησε να επιβάλει σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει μια κατάσταση κρίσης, η οποία είναι πολύ χειρότερη από ότι όταν ήμασταν εμείς στην εξουσία» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, στο κανάλι 5, που ανήκει στον όμιλό του.
Ο κ. Μπερλουσκόνι κατηγόρησε επίσης το Βερολίνο ότι έχει επωφεληθεί από την οικονομική κρίση για να μειώσει τα κόστη δανεισμού του σε βάρος άλλων κρατών.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος.
Την ίδια ώρα ο Μάριο Μόντι βρίσκεται σε συζητήσεις με κεντρώες παρατάξεις της ιταλικής πολιτικής σκηνής που τον παρακινούν να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τη στιγμή που αυξάνεται η πίεση από τις αγορές, τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και παράγοντες της ιταλικής εκκλησίας προς τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό να παραμείνει για να διαφυλάξει την οικονομική του πολιτική, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Στελέχη του ιταλικού κέντρου θεωρούν ότι ο Μάριο Μόντι θα δώσει την απάντησή του για το θέμα σε μερικές μερες. Εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.
"Σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζω αυτό το ζήτημα. Ολες οι προσπάθειές μου είναι αφιερωμένες στην ολοκλήρωση τη θητείας της παρούσας κυβέρνησης, που μού φαίνεται ότι θα είναι σύντομη, αλλά απαιτεί ακόμη όλη μου την ενέργειά ", δήλωσε ο ίδιος ο Μάριο Μόντι χθες στο Οσλο.
Η ισχυρή ιταλική εκκλησία , δια στόματος του Αρχιεπισκόπου Σίλβιο Μπανιάσκο, επέκρινε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπονόμευση της κυβέρνησης Μόντι. "Προκαλεί αγανάκτηση η ανευθυνότητα όσων σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, όταν καίγεται το σπίτι", δήλωσε στην Corriere della Sera προειδοποιώντας ότι θα ήταν σφάλμα να μη χρησιμοποιηθούν στο μέλλον εκείνοι που συνέβαλαν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 30%, έπεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντρο-δεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι . Τα κεντρώα κόμματα συγκεντρώνουν 15%-25% των ψήφων.
Την ίδια στιγμή, ο Μπερλουσκόνι άρχισε προεκλογική εκστρατεία από τα μέσα ενημέρωσης που τού ανήκουν επαναφέροντας στην ιταλική πολιτική ζωή το συνηθισμένο γι΄αυτόν ύφος και τόνους.
Σημειώνεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική σκηνή της χώρας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Η ανακοίνωση της παραίτησης Μόντι, που ακολούθησε, προκάλεσε αναστάτωση στην Κομισιόν στις χώρες της ευρωζώνης αλλά και στις αγορές, όπου χθες οι ιταλικές ομολογιακές αποδόσεις και οι μετοχές βούλιαξαν εν μέσω ανησυχιών ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Ρώμη θα «παγώσουν».

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναμένεται να απασχολήσουν και το Εurogroup της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι η αρχική ατζέντα δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου