ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα θα ισοπεδώσει 700 βουνά για να φτιάξει μητρόπολη στην έρημο

η-κίνα-θα-ισοπεδώσει-700-βουνά-για-να-φτιά-77414

Αιώνες πριν ένας Κινέζος χωρικός ονόματι Γιου Γκονγκ αποφάσισε να μετακινήσει δύο βουνά που μπλόκαραν την είσοδο του σπιτιού του. Σύμφωνα με τον θρύλο, προσπάθησε σκληρά, αλλά τα κατάφερε.

Τώρα κατασκευαστικές εταιρείες στην Κίνα βάλθηκαν να ξεπεράσουν αυτό το μύθο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, οι εταιρείες θα ξοδέψουν ένα τεράστιο ποσό, ώστε να ισοπεδώσουν όχι δύο, αλλά 700 συνολικά βουνά στην περιοχή Λανζού, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να χτίσουν μία νέα μητρόπολη στα περίχωρα της πόλης που βρίσκεται στην βορειοδυτική Κίνα.

Η Νέα Περιοχή Λανζού έχει έκταση 500 τετραγωνικά μίλια και βρίσκεται 50 μίλια μακριά από την πόλη Λανζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily, η επέκταση της περιοχής θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 33 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Πρόκειται για το πέμπτο πρότζεκτ κατασκευής «ζώνης ανάπτυξης» και το πρώτο στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί το Πουντόνγκ στη Σαγκάη και το Μπινάι στην Τιαντζίν, όπου βρίσκεται και μία ρέπλικα (με 120 κτίρια) του Μανχάταν.

Ωστόσο, αυτό αναμένεται να προκαλέσει άλλου τύπου προβλήματα. Το Λάνζου, πατρίδα για 3,6 εκατομμύρια κατοίκους δίπλα στον Κίτρινο Ποταμό αντιμετωπίζει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ονομάσει την πόλη ως εκείνη με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα.

Σύμφωνα με ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο, πρώην στέλεχος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Αναμόρφωσης, το Λανζού δεν είναι κατάλληλο να φιλοξενήσει και άλλους κατοίκους για έναν ακόμα λόγο: παρουσιάζει έλλειψη νερού.

«Το πιο σημαντικό είναι να συγκεντρώνεται κόσμος σε μέρη όπου υπάρχει νερό» είπε.

Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι η νέα μητρόπολη θα βελτιώσει τις συνθήκες στην περιοχή, μιλώντας για μια «προστατευτικού τύπου ανάπτυξη» της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου