ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας

πορτογαλία-το-κοινοβούλιο-ενέκρινε-τ-87271

Εγκρίθηκε σήμερα από το πορτογαλικό κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2013, που επιβάλει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων.

Μέσω του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιτραπεί στη χώρα να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Ο προϋπολογισμός για το 2013 υιοθετήθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία που υποστηρίζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Το σύνολο της αντιπολίτευσης της αριστεράς ψήφισε κατά του προϋπολογισμού.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 αποτελεί άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της εξυγίανσης», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ.

«Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2013 είναι σημαντικοί», αναγνώρισε ωστόσο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2013, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν, κατόπιν αιτήματος των συνδικάτων, κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του σχεδίου για τη χορήγηση βοήθειας στην Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Με στόχο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου θέλει να εξοικονομήσει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εξασφαλιστούν σε ποσοστό 80% από νέες αυξήσεις των φόρων.

Την ώρα που η πορτογαλική οικονομία έχει βυθιστεί σε ύφεση και η ανεργία φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, η νέα αυτή δέσμη μέτρων λιτότητας προκαλεί αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου