ΔΙΕΘΝΗ

Το σίριαλ για τον Σουλεϊμάν κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους ο Ερντογάν

το-σίριαλ-για-τον-σουλεϊμάν-κατήγγειλ-88206

Διαστάσεις παίρνει στην Τουρκία η άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το γνωστό σίριαλ για τον Σουλεϊμάν το οποίο έχει επικριθεί σφοδρά για τις ανακρίβειες στην παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων αλλά και της προσωπικής ζωής του Οθωμανού ηγεμόνα.

«Καταγγέλλω δημόσια τον σκηνοθέτη και τον σταθμό ενώπιον του έθνους» είπε σε υψηλούς τόνους ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή κατά τα εγκαίνια αεροδρομίου στην Κιουτάχεια.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο οθωμανικό παρελθόν της χώρας με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο επαναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας προς τη Μέση Ανατολή την έκανε λιγότερο ασφαλή.

Σήμερα, είπε ο Ερντογάν, «οι Τούρκοι πηγαίνουν όπου οι πρόγονοί τους πήγαιναν πάνω στο άλογο [ενν. μαχόμενοι]», υπονοώντας την τεράστια έκταση που πήρε η Οθωμανική Αυτοκρατορία επί Σουλεϊμάν.

Το σίριαλ δεν παρουσιάζει «τον σουλτάνο Σουλεϊμάν που γνωρίζουμε, δεν είναι ο νομοθέτης που γνωρίζουμε.

» Πέρασε 30 χρόνια πάνω στο άλογο όχι στα παλάτια όπως βλέπετε στα σίριαλ», είπε με έμφαση.

Ο Ερντογάν δεν περιόρισε την κριτική του στο περιεχόμενο του σίριαλ αλλά προχώρησε σε μια σαφή νομική απειλή. «Προειδοποιήσαμε τις Αρχές για αυτό το θέμα και περιμένουμε δικαστική απόφαση. Το έθνος πρέπει να δώσει το κατάλληλο μάθημα μέσα στα όρια του νόμου σε αυτούς που παίζουν με τις αξίες του λαού».

Το τουρκικό ΕΣΡ έχει λάβει 140.000 καταγγελίες για τον «Υπέροχο Αιώνα», ένας αριθμός-ρεκόρ για ένα σίριαλ εξαιρετικά δημοφιλές με 150 εκατομμύρια θεατές σε 21 χώρες, μεταξύ τους φυσικά και την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal είναι μια νέα παρέμβαση του Ερντογάν σε κοινωνικά ζητήματα–για την ακρίβεια μία από τις πολλές των τελευταίων μηνών.

Ο ισλαμιστής Τούρκος πρωθυπουργός έχει προσφάτως εκφράσει την αντίθεση του στις αμβλώσεις αλλά και τη δυσαρέσκεια του για τους τοκετούς με καισαρική, κάτι που «ρυθμίστηκε» με νόμο που τις περιορίζει μόνο σε ιατρικές ανάγκες.

Προσπάθεια να εμπλακεί και στη ζωή των πολιτών βλέπει και η αντιπολίτευση πίσω από την παρέμβαση Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός «δεν θέλει δεύτερο σουλτάνο στις οθόνες, ζηλεύει τις τηλεθεάσεις του», δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντσέ, αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου