ΔΙΕΘΝΗ

Συγγνώμη για την απέλαση Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ζητά η νορβηγική αστυνομία

συγγνώμη-για-την-απέλαση-εβραίων-σε-στ-88689

Η αστυνομία της Νορβηγίας ζήτησε τη Δευτέρα συγγνώμη για τον ρόλο της στη σύλληψη και την απέλαση Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συγγνώμη της αστυνομίας συμπίπτει με την 70ή επέτειο από την απέλαση στις 26 Νοεμβρίου 1942 με το φορτηγό πλοίο SS Donau, 532 Νορβηγών Εβραίων, καθώς και Εβραίων που είχαν ζητήσει καταφύγιο στη χώρα.

«Επιθυμώ να ζητήσω συγγνώμη στο όνομα της νορβηγικής αστυνομίας και όσων ήταν αρμόδιοι για την απέλαση των Νορβηγών Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας Οντ Ράινταρ Χούμλεγκορντ στην εφημερίδα Dagsavisen.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα, οι συλλήψεις των Εβραίων το 1942 έγιναν αποκλειστικά από Νορβηγούς, έπειτα από διαταγή του διορισμένου από τους Ναζί Νορβηγού πρωθυπουργού Βίντκουν Κουίσλινγκ, που εκτελέστηκε το 1945.

Η ανακοίνωση αυτή της αστυνομίας γίνεται δέκα μήνες μετά τη συγγνώμη που είχε ζητήσει ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ, και έγινε δεκτή θετικά θετικά από την εβραϊκή κοινότητα της χώρας.

«Είναι καλό να το ακούμε αυτό, αλλά η συγγνώμη άργησε», δήλωσε ο Σάμιουελ Στάινμαν, ο τελευταίος επιζών από τους Νορβηγούς Εβραίους που είχαν σταλεί στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

«Ποτέ δεν είναι αργά» σχολίασε από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Κοινότητας του Μωυσή στη Νορβηγία, Έρβιν Κον.

Συνολικά, από τους περίπου 2.100 Εβραίους που ζούσαν στη Νορβηγία στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 772 εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μόλις 32 εξ αυτών επέζησαν, σύμφωνα με το Κέντρο για το Ολοκαύτωμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου