ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Εurogroup

ολοκληρώθηκε-η-έκτακτη-τηλεδιάσκεψη-89819

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των χωρών της Ευρωζώνης, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι ομάδες εργασίας (Euro Working Group) και όχι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως αρχικά είχε γνωστοποιηθεί.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σύσκεψη αφορούσε στην προετοιμασία των τεχνικών παραμέτρων για τη διευκόλυνση των αποφάσεων στο προσεχές Eurogroup. Δεν επρόκειτο, άλλωστε, η σημερινή διάσκεψη να οδηγηθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία. Υπήρξε όμως πρόοδος στις συζητήσεις που αφορούν στις τρεις βασικές παραμέτρους (μείωση επιτοκίων, επαναγορά ομολόγων και παραίτηση κρατών μελών από τα κέρδη) που θα καταστήσουν βιώσιμο ή όχι το ελληνικό χρέος.

Την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα υπονόησε κυβερνητικό στέλεχος που δήλωσε ότι: «αν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, τότε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα».

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε, αλλά οι διεργασίες συνεχίζονται με τους ίδιους έντονους ρυθμούς στις δύο ακτές του Ατλαντικού, ώστε να ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα.

Κύριο ζήτημα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Όλες οι πλευρές επιδιώκουν να ξεπεραστούν οι διαφορές και να υπάρξει τελική συμφωνία. Όπως είναι ήδη γνωστό, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προτίθεται να συναινέσει στην αλλαγή του στόχου, ώστε να διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020, από την αρχική θέση του Ταμείου που ήταν στο 120% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε σε δημοσιογράφο: «Βρισκόμαστε σε δύσκολο δρόμο και απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σε ό,τι αφορά στην επαναγορά ομολόγων, η κ. Λαγκάρντ έθεσε βέτο και ζήτησε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 7 Δεκεμβρίου». Ωστόσο, επαγγελματίες των αγορών εκτιμούν ότι η επαναγορά ομολόγων μπορεί να καταλήξει ασύμφορο, δεδομένου ότι ήδη αυξάνονται οι τιμές τους στη δευτερογενή αγορά.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν από μέρα σε μέρα οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα επιτευχθεί μόνο με «κούρεμα» στα ομόλογα του επίσημου τομέα.

Η «εκστρατεία» υπέρ του κουρέματος, λύση την οποία απορρίπτει επίμονα η καγκελάριος Μέρκελ, κλιμακώθηκε σήμερα με δηλώσεις από τον ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης, Πέερ Στάινμπρουκ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag» ο υποψήφιος καγκελάριος και αντίπαλος της Μέρκελ στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου 2013 δήλωσε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον «λογαριασμό», εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Επίσης, θέσεις αντίθετες με αυτές που προωθεί η κα Μέρκελ έχουν υιοθετήσει ήδη o πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν και ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος P. Bofinger.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου