ΔΙΕΘΝΗ

«Τύμπανα» πολέμου στη Γάζα

τύμπανα-πολέμου-στη-γάζα-98844
Εντείνονται οι από αέρος ισραηλινοί βομβαριδσμοί στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου επιστράτευσε 16.000 έφεδρους του στρατού, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για χερσαία επέμβαση. Ρουκέτες από τη Γάζα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου πρωθυπουργού, απάντηση από το Ισραήλ, παρά την δέσμευση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αιγύπτου Χισάμ Καντίλ.

Η ισραηλινή αεροπορία απάντησε στην εκτόξευση ρουκετών με επιδρομή εναντίον της κατοικίας του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς για τον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με πηγή της Χαμάς.

Προηγουμένως, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι δέχεται προσωρινή παύση των επιχειρήσεων όσο θα διαρκεί η επίσκεψη του αιγύπτιου πρωθυπουργού στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την διάρκεια της νύχτας έγιναν περίπου 130 επιδρομές από τις οποίες καταστράφηκε ένα διοικητικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, που χρησίμευε κυρίως για την ανανέωση διαβατηρίων, στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ισλάμ Σαχουάν

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως πεδία βολής που χρησιμοποιούνται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταστράφηκαν κατά τις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές.

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Χαμάς, ο Άνταμ Αμπού Σελμίγια, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλά παιδιά, και 235 τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε ερωτήσεις πως οι επιδρομές συνεχίζονται εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, προσθέτοντας ότι από την αρχή της επιχείρησης, το απόγευμα της Τετάρτης με τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς Άχμαντ Τζααμπάρι, έχει πραγματοποιήσει 466 πλήγματα.

«Εντεκα ρουκέτες εκτοξεύηθηκαν από τη Γάζα από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και 280 από την αρχή της επιχείρησης, οι 131 από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από το (αντιπυραυλικό σύστημα) "Σιδερένιο Θόλο"», διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατού.

Χθες επίθεση με ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ εξαπέλυσαν ισλαμιστές από την περιοχή της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η μία ρουκέτα έπεσεσε στην θάλασα, κοντά στη Γιάφα, ενώ μια δεύτερη εικάζεται πως έπεσε σε περιοχή της ισραηλινής πρωτεύουσας. Αμέσως μετά την έκρηξη που ακούστηκε μέσα στην πόλη, ήχησαν οι σειρήνες, για πρώτη φορά από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

Στη Γάζα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός
Στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χισχάμ Καντίλ, σε μια προφανή επίδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε νέα κλιμάκωση με το Ισραήλ, η οποία απειλεί να οδηγηθεί σε εκτεταμένη σύγκρουση.
Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός έφθασε στη Γάζα εισερχόμενος από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της παλαιστινιακής κυβέρνησης (της Χαμάς), διευκρίνισε η παλαιστινιακή πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσει να επιτύχει εκεχειρία.

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψης, εάν σταματήσουν και οι παλαιστινιακές επιθέσεις.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου